Ministar zdravstva Milan Kujundžić danas je najavio kako će lijek za sedmero djece koja boluju od visokorizičnog neuroblastoma biti nabavljen čim povjerenstvo, domaći i inozemni stručnjaci donesu mišljenje.

Galerija


Pojasnio je kako je lijek monoklonsko protutijelo koje se daje pacijentima s tumorom, a da vrijeme ne igra glavnu ulogu u liječenju.

Vezani članci Ante Pranić (Foto: Pixsell,Ivo Cagalj) Gradonačelnik Vrgorca pokopao Kujundžićevu ideju: "Ova odluka je izvan svake pameti!" Spinraza (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Kujundžić: Spinraza idući tjedan na listi HZZO-a

"Povjerenstvo treba odlučiti kod koje djece je lijek indiciran, a kod koje nije, kod koje je očekivana korist u usporedbi sa rizikom, tj. nuspojavom koju nosi lijek, i što će to značiti za pojedino dijete", izjavio je  Kujundžić uoči sjednice Vlade.

Ministar je detalje cijelog slučaja pojasnio na konferenciji za medije.

Ministar je istaknuo kako se ništa neće promijeniti bude li terapija otpočela za pet, deset ili 15 dana. "Dajte nam još nekoliko dana kako bismo prikupili dodatne informacije i onda donijeti pojedinačnu odluku za svakoga pacijenta."

Naveo je i kako će se povjerenstvo konzultirati sa stručnjacima koji imaju iskustva s primjenom tog lijeka te shodno tome odllučiti za kojeg će pacijenta primijeniti. "Svaki lijek ima i štetne nuspojave".

Reporterka Nove TV Ivana Brkić Tomljenović pitala je kada će onda lijek biti odobren, hoće li to biti u ponedjeljak, na što je Kujundžić odgovorio da će sve biti provedeno po zakonu. "Maloj djeci potrebna je manja doza lijeka."