Zbog velikog interesa javnosti avion legendarnog pilota Rudolfa Perešina MiG-21 ispred MORH-a bit će izložen do Dana državnosti Republike Hrvatske.

Galerija


Avion legendarnog hrvatskog pilota i junaka Domovinskog rata Rudolfa Perešina svakodnevno obilaze brojni građani i turisti pa će zbog velikog interesa javnosti, avion MiG-21 oznake "26 112" ispred Ministarstva obrane RH u Zagrebu biti izložen sve do Dana državnosti Republike Hrvatske, 25. lipnja ove godine.

Vezani članci Vojni poligon na Slunju (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Skočio s litice u ponor: Pripadnici HV-a spasili migranta na vojnom poligonu u Slunju Pogled iz aviona (Foto: Dnevnik.hr) Vlada produžila rok do kojeg se države koje su nam spremne prodati borbene avione moraju očitovati

Perešinov avion, otkako se od 12. svibnja 2019. nalazi ispred Ministarstva obrane u Zagrebu, obišlo je više od 50 tisuća ljudi.

Osim brojnih građana i turista koji su obišli avion legendarnog hrvatskog pilota, grupne posjete Ministarstvu obrane organizirali su dječji vrtići, osnovne i srednje škole, kojima su kadeti Hrvatske vojske i piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva otkrili brojne zanimljivosti o Rudijevu avionu.

Tako su tijekom ovog tjedna djeca vrtićke dobi i brojni osnovnoškolci i srednjoškolci pokazali zanimanje za avion legendarnog hrvatskog pilota i zanimanje vojnog pilota te su tom prilikom razgledali i Perešinovu pilotsku opremu izloženu u predvorju MORH-a.

Pilot borbenog aviona MiG-21, satnik Nino Gaković učenicima je govorio o zanimanju vojnog pilota i otkrio im neke od kriterija koje moraju zadovoljiti ako se odluče za ovaj poziv. „Bavite se sportom i vježbajte, to je vrlo važno za svakog pilota. Odbojka je primjerice, sport koji razvija i preciznost i osjećaj za prostor, što je vrlo važno i korisno za nas pilote“, kazao je satnik Gaković odgovarajući na brojna pitanja osnovnoškolaca.

„Kada letite u MiG-u, letite najbliže svemiru. To je, drugim riječima, najbliže što možete biti svemiru, a da niste astronaut. Iako je dan, nebo se zamrači i vidite zvijezde“, otkrio je Gaković i izazvao oduševljenje među učenicima koje je potom zanimalo kako izgleda priprema za let MiG-om, kolikom brzinom lete te kako se osjećaju tijekom leta.

Uz satnika Ninu Gakovića, o Rudolfu Perešinu i zanimanju vojnog pilota iznimno zanimljivo govorili su i vojni piloti, bojnici Ivan Lukan i Saša Turk te satnik Tomislav Lažeta iz Središnjice za upravljanjem osobljem, koji su ih također pobliže upoznali i s karijerom u Hrvatskoj vojsci.

Podsjetimo, povodom obilježavanja 24. obljetnice pogibije Rudolfa Perešina te 28. obljetnice osnivanja Hrvatske vojske, nakon 28 godina Perešinov MiG-21 kojim je u listopadu 1991. godine iz Bihaća preletio u Klagenfurt, vraćen je u domovinu, gdje će trajno podsjećati na prelet koji je postao jedan od najpoznatijih pothvata iz Domovinskog rata.