Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatsko ratno zrakoplovstvo

Perešinov MiG-21 ispred MORH-a do Dana državnosti, obilaze ga brojni građani

Perešinov MiG-21 (Foto: MORH)
Perešinov MiG-21 (Foto: MORH) MORH
Aktualno Galerija Perešinov MiG-21 (Foto: MORH) Perešinov MiG-21 (Foto: MORH) Foto: MORH Brojni građani došli vidjeti Perešinov MiG (Foto: MORH) - 1 Brojni građani došli vidjeti Perešinov MiG (Foto: MORH) - 1 Foto: MORH Brojni građani došli vidjeti Perešinov MiG (Foto: MORH) - 3 Brojni građani došli vidjeti Perešinov MiG (Foto: MORH) - 3 Foto: MORH +0 Brojni građani došli vidjeti Perešinov MiG (Foto: MORH) - 2 Galerija 1/4 >>
Zbog velikog interesa javnosti avion legendarnog pilota Rudolfa Perešina MiG-21 ispred MORH-a bit će izložen do Dana državnosti Republike Hrvatske.

Avion legendarnog hrvatskog pilota i junaka Domovinskog rata Rudolfa Perešina svakodnevno obilaze brojni građani i turisti pa će zbog velikog interesa javnosti, avion MiG-21 oznake "26 112" ispred Ministarstva obrane RH u Zagrebu biti izložen sve do Dana državnosti Republike Hrvatske, 25. lipnja ove godine.

Pročitajte i ovo Vojska nakon natezanja Pao je dogovor između Pantovčaka i Banskih dvora: Zna se tko će biti novi šef vojske MORH Velika obljetnica Važna obavijest MORH-a za sve građane Zagreba

Perešinov avion, otkako se od 12. svibnja 2019. nalazi ispred Ministarstva obrane u Zagrebu, obišlo je više od 50 tisuća ljudi.

Osim brojnih građana i turista koji su obišli avion legendarnog hrvatskog pilota, grupne posjete Ministarstvu obrane organizirali su dječji vrtići, osnovne i srednje škole, kojima su kadeti Hrvatske vojske i piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva otkrili brojne zanimljivosti o Rudijevu avionu.

Tako su tijekom ovog tjedna djeca vrtićke dobi i brojni osnovnoškolci i srednjoškolci pokazali zanimanje za avion legendarnog hrvatskog pilota i zanimanje vojnog pilota te su tom prilikom razgledali i Perešinovu pilotsku opremu izloženu u predvorju MORH-a.

Pilot borbenog aviona MiG-21, satnik Nino Gaković učenicima je govorio o zanimanju vojnog pilota i otkrio im neke od kriterija koje moraju zadovoljiti ako se odluče za ovaj poziv. „Bavite se sportom i vježbajte, to je vrlo važno za svakog pilota. Odbojka je primjerice, sport koji razvija i preciznost i osjećaj za prostor, što je vrlo važno i korisno za nas pilote“, kazao je satnik Gaković odgovarajući na brojna pitanja osnovnoškolaca.

„Kada letite u MiG-u, letite najbliže svemiru. To je, drugim riječima, najbliže što možete biti svemiru, a da niste astronaut. Iako je dan, nebo se zamrači i vidite zvijezde“, otkrio je Gaković i izazvao oduševljenje među učenicima koje je potom zanimalo kako izgleda priprema za let MiG-om, kolikom brzinom lete te kako se osjećaju tijekom leta.

Uz satnika Ninu Gakovića, o Rudolfu Perešinu i zanimanju vojnog pilota iznimno zanimljivo govorili su i vojni piloti, bojnici Ivan Lukan i Saša Turk te satnik Tomislav Lažeta iz Središnjice za upravljanjem osobljem, koji su ih također pobliže upoznali i s karijerom u Hrvatskoj vojsci.

Podsjetimo, povodom obilježavanja 24. obljetnice pogibije Rudolfa Perešina te 28. obljetnice osnivanja Hrvatske vojske, nakon 28 godina Perešinov MiG-21 kojim je u listopadu 1991. godine iz Bihaća preletio u Klagenfurt, vraćen je u domovinu, gdje će trajno podsjećati na prelet koji je postao jedan od najpoznatijih pothvata iz Domovinskog rata.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene