Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjerite

Darijo Brzoja donosi kakvo nas vrijeme očekuje za blagdan Svih svetih, ali i prognozu za cijeli studeni

Prema svemu sudeći čeka nas topli studeni. Meteorolog Dnevnika Nove TV Darijo Brzoja donosi detalje o vremenu za blagdan Svih svetih, ali i cijeli mjesec.

 

"Iznadprosječno toplo vrijeme prati nas još od sredine kolovoza, izuzev dva, tri vrlo kratka razdoblja, od svega nekoliko dana kad je bilo hladnije", rekao je meteorolog Dnevnika Nove TV Darijo Brzoja.

"Ovakav niz topline, ne samo kod nas, nego i u većini zapadne Europe i Sredozemlja u konačnici će znatno doprinijeti i cijeloj godini. Stoga se već procjenjuje da bi i 2023. lako mogla biti jedna od najtoplijih od kad postoje mjerenja", dodao je. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Očevid u tijeku U teškoj prometnoj nesreći kod Grižana poginuo vozač mopeda, sudario se s automobilom

"Stariji tvrde kako nikad u listopadu nije bilo ovako toplo, no ako pogledamo prikaz srednjih mjesečnih temperatura za listopad, možemo vidjeti da je u proteklih 40-ak godina bilo i toplijih i hladnijih otprilike podjednako, a primjećuje se tek blagi trend zatopljenja", objasnio je meteorolog. 

"U skladu je to s klimatskim projekcijama prema kojima će nam se topli dio godine u budućnosti s ljeta proširiti na proljeće i jesen", istaknuo je Brzoja. 

"Globalne i regionalne atmosferske struje trenutno su posložene tako da će se toplo nastaviti i dalje. Prema Europskom centru za srednjoročnu prognozu vremena ovako izgledaju četiri sljedeća tjedna. Izuzev sjevera Europe, najveći dio kontinenta i Sredozemlja ostaje u toploj zračnoj masi. Tako ni studeni, neće biti studen. Što naravno ne znači da se ne može dogoditi pokoji hladniji dan", kazao je. 

"A sigurno ih neće biti u narednom tjednu. Zadržat će se iznadprosječno toplo, uz dnevni maksimum temperature često oko 20 stupnjeva, poglavito u prvoj polovici. Druga će biti tek mrvicu svježija. Obzirom da su i školski praznici te blagdan Svih svetih, uz obilazak groblja, mnogi i putuju. Pa evo nekoliko informacija. Kiša će biti najrasprostranjenija u utorak, petak i nedjelju. Na sjevernom Jadranu i u gorju može je po malo biti gotovo svaki dan, ali najmanje u ponedjlejak i na Svi Svete, u srijedu", napomenuo je Brzoja. 

Pročitajte i ovo Je li Hrvatska prekršila Ustav? - 4 Rezolucija UN-a o primirju u Gazi Nova unutarnjopolitička kriza! Je li Vlada prekršila Ustav jer se nije savjetovala s predsjednikom oko glasovanja?

"Tako da na sam blagdan Svih Svetih ove godine očekujemo najviše suha i sunčana vremena. Nakon prolaznog pogoršanja u utorak, kad se lokalno očekuju i pljuskovi s grmljavinom, u srijedu će biti barem djelomice, često i pretežno sunčano, a zadržat će se ugodno toplo. Iza kiše ipak mrvicu svježije nego u utorak", rekao je. 

Za posjet grobljima, dakle, najbolje ili na sam blagdan, ili već u ponedjeljak ako želite izbjeći i kišu i gužve. U utorak računajte da vam kišobran treba pri ruci, mada neće padati cijeli dan, ali i kad kiši dio dana, to se svaki put odrazi i na gužve u prometu, osobito ovdje u metropoli, pa eto, utorak možda i nije baš najbolje vrijeme za obilazak groblja ili putovanje", zaključio je Brzoja. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene