Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rezolucija UN-a o primirju u Gazi

Nova unutarnjopolitička kriza! Je li Vlada prekršila Ustav jer se nije savjetovala s predsjednikom oko glasovanja?

Aktualno Galerija Je li Hrvatska prekršila Ustav? - 1 Je li Hrvatska prekršila Ustav? - 1 Foto: DNEVNIK.hr Je li Hrvatska prekršila Ustav? - 2 Je li Hrvatska prekršila Ustav? - 2 Foto: DNEVNIK.hr Je li Hrvatska prekršila Ustav? - 3 Je li Hrvatska prekršila Ustav? - 3 Foto: DNEVNIK.hr Je li Hrvatska prekršila Ustav? - 4 Je li Hrvatska prekršila Ustav? - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Je li Hrvatska prekršila Ustav? - 5 Galerija 1/6 >>
Nakon što je Hrvatska bila jedna od samo četiri države Europske unije koje su glasovale protiv UN-ove rezolucije o primirju u Gazi, nazire se nova unutarnjopolitička kriza.

Još jučer su iz Ureda predsjednika naglašavali da o takvoj odluci nisu bili konzultirani, te da je Vlada time prekršila Ustav. U obranu Vlade danas staje - predsjednik Sabora.

Obilježavanje 700. obljetnice Bratovštine sv. Ivana Krstitelja-Kapara u Vrbniku nije prošlo bez predsjednika Sabora. On pak nije prošao bez pitanja o tome kako je Hrvatska glasovala u UN-u, na što je - okrenuo ploču.

"Vidim da se sad digla velika prašina oko stava Hrvatske, međutim mislim da bi puno više pozornosti trebalo obratiti na izjave Milorada Dodika, koji ponovo govori o uspostavi nekog oblika Velike Srbije", rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Iz njegove perspektive nema nikakvog pitanja je li Vlada zaobišla Ustav kada je zaobišla savjetovanje s predsjednikom oko glasovanja u UN-u, a jedina ugroza za Hrvatsku je, kaže, sam Milanović.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užas u SAD-u Horor na zabavi povodom Noći vještica: Najmanje 15 ljudi upucano, dvoje kritično

"Predsjednik Republike davao je brojne izjave koje su naštetile položaju Hrvatske u svijetu, od njegovih proruskih stavova, isto tako snažnog povezivanja upravo s Dodikom, tako da ni koji način ne vidim da je točno što govori predsjednik Republike", rekao je.

A osim što tvrde da je Ustav prekršen, a nacionalna sigurnost ugrožena, iz Ureda predsjednika objasnili su da glasanje u UN-u jasno pokazuje zbog čega Andrej Plenković već godinama ne želi dogovor oko imenovanja novih veleposlanika.

"Andrej Plenković želi zadržati postojeće diplomate koji bespogovorno izvršavaju njegove političke naloge. Glasanje veleposlanika u UN-u, bez prethodnih konzultacija i usuglašavanja s Predsjednikom Republike, dokazalo je kako je Andrej Plenković hrvatsku diplomaciju pretvorio u službu svojih poslušnika."

Jesu li u Vladi uopće pokušali kontaktirati Ured predsjednika te - ako nisu - zašto nisu, danas ni na pismeni upit nisu željeli odgovoriti. Ustavni stručnjaci koji su se i prije javno sporili s predsjednikom Republike i danas daju za pravo Vladi.

"U javnosti se spominje odredba Ustava koja govori o suradnji između Vlade i Ureda predsjednika u oblikovanju i provođenju vanjske politike, međutim postoje i druge ustavne norme koje su bitne, jedna od tih je da Vlada vodi vanjsku politiku", rekao je Mato Palić s Pravnog fakulteta u Osijeku. 

Pročitajte i ovo Pojas Gaze, 29.10.2023. - 5 Iz minute u minutu Izraelske snage šire borbene operacije: "Ovo je hitan poziv, idite na jug!"

Smatra da nikakva procedura nije prekršena, pogotovo ne od strane stalnog predstavništva Hrvatske pri UN-u.

"Oni bi mogli, ako je predsjednik baš jako povrijeđen, poslati mu nekakvo pisano izvješće, rekao je Mato Palić.

"Što predsjednik ima za reći moglo bi se vidjeti već sutra, kada će biti na promociji novih časnika Oružanih snaga Republike Hrvatske na Hrvatskom vojnom učilištu", rekao je reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić. 

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH na cijeli slučaj odgovorilo je:

"MVEP vodi proces kad je riječ o donošenju odluka vezano uz rezolucije UN-a, koje nisu pravno obvezujuće. Kada je riječ o usuglašavanju stavova o vanjskoj politici, puno je ozbiljnije pitanje zašto nitko iz Vlade i MVEP-a nije bio konzultiran u nizu predsjednikovih stajališta i istupa koji su posljedično činili štetu RH. To se odnosi na BiH, uključujući omalovažavanje i vrijeđanje institucije Visokog predstavnika u BiH. Uz to, spominjujući UN, vrijedi istaknuti kako predsjednik nije nikoga konzultirao kada je ove godine predstavljao Hrvatsku na Općoj skupštini te u svom govoru niti jednom riječju nije spomenuo niti se referirao na Ukrajinu u jeku ruske agresije. Jednako tako, nije se konzultirao kad je pokušao blokirati ulazak Švedske i Finske u NATO. Valja spomenuti da je u više navrata vrijeđajući druge države nanio štetu reputaciji Hrvatske, te su naši veleposlanici bili pozivani na konzultacije gdje su morali pojašnjavati njegove izjave. Da ne nabrajamo dalje".

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene