Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić: Rezultate dogovora stranaka očekujem u četvrtak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Stjepan Mesić rekao je danas da u četvrtak očekuje da će dobiti konačne rezultate dogovara stranaka o novoj koalicijskoj vladi.

"Očekujem rezultate njihovog dogovaranja jer moramo sastaviti Vladu i mislim da će do Vlade sigurno doći", rekao je predsjednik Mesić dodavši da nakon toga može sazvati Sabor.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Volodomir Zelenski - 3 vrlo široki nacrti Što bi Ukrajina mogla prepustiti Putinu: U tišini traju pregovori za okončanje rata u Ukrajini

Bilo bi dobro da se Sabor održi što prije, gdje bi Vlada izašla sa svojim programom i kada se program usvoji onda ga treba samo provesti, istaknuo je Mesić.

Na potpitanje ima li naznaka tko bi mogao biti novi mandatar,
predsjednik je sa smiješkom odgovorio da mediji dovoljno nagađaju, a na njemu je samo da zbroji mandate.

Predsjednik je upitan i o porukama iz Europske unije kako Hrvatska ne bi trebala 1. siječnja iduće godine proglasiti Zaštićeno ekološko-ribolovni pojas (ZERP) na što je predsjednik rekao da stvari ne treba dramatizirati.

"To nisu prijetnje, ali očito od Hrvatske se traži da dođemo do
nekakvog kompromisa s našim susjednim zemljama, a i da budu svi zadovoljni i u Europi i susjedi i mi sami", istaknuo je predsjednik.

Rekao je kako ne smijemo odustati od svojih strateških ciljeva, ali moramo voditi računa i o svojim nacionalnim interesima i u tom smislu treba tražiti rješenje.

U čemu je rješenje i kompromis, upitao se predsjednik, izrazivši uvjerenje kako će Hrvatska za dvije godine vjerojatno biti u EU i kako treba naći rješenje koje će biti funkcionalno za ove dvije godine.

Sada stručnjaci trebaju sjesti i s europskim stručnjacima naći kompromisno rješenje, zaključio je Mesić.

Na upit o napisima u jednom dnevnom listu o navodno lošem stanju u Hrvatskoj ratnoj mornarici (HRM), a koja bi trebala nadgledati ZERP, predsjednik Mesić je odgovorio da bi bilo pretjerivanje govoriti da je HRM u lošem stanju.

"Imamo ona plovila koja smo sami izgradili ili su oteta za vrijeme rata od agresora i jasno da svako plovilo traži velika ulaganja", dodao je.

Zato sada, ističe, stvaramo našu Obalnu stražu koja će biti slična kao i u drugim zemljama.

Ona će moći odgovoriti svim izazovima i nabavit ćemo plovila koja će biti potrebna, a dio plovila imamo. Dakle nije ništa dramatično, zaključio je Mesić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene