Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić dao je intervju za novogodišnji broj vodećeg prištinskog dnevnika na albanskome Koha Ditore.


Izjavio je da je proglašenjem neovisnosti Kosova okončana drama raspada bivše Jugoslavije i određena arhitektura prostora jugoistočne Europe. Mesić, koji će posjetiti Kosovo 8. siječnja iduće godine, na Kosovu je poznat po angažiranju u korist kosovskih Albanaca, od vremena kada je bio predsjednik predsjedništva bivše SFRJ 1991., navodi Koha Ditore. Nitko ne može prisiliti Srbiju da prizna Kosovo kao neovisnu državu, sve dok svijest o tome ne sazrije u samoj Srbiji, rekao je Mesić. Onima koji traže razlog njegova posjeta Kosovu odgovorio je ističući da nema nijednog razloga da ne posjeti Kosovo.

Vezani članci Ankete daju prednost Albinu Kurtiju Kosovo na izborima u kojima se nova generacija suprotstavlja staroj: "Mi dolazimo, oni odlaze" Slika nije dostupna PORUKA SRBIJANSKOG PREDSJEDNIKA 'Želimo biti članica EU, ali imamo jedan uvjet'

'Hrvatska je priznala Kosovo, uspostavili smo diplomatske odnose, razmjenili veleposlanike, pozvan sam službeno da posjetim Kosovo i ja ću doći', rekao je Mesić. Ocijenjujući odnose između Hrvatske i Kosova 'veoma pozitivnima', hrvatski je predsjednik ustvrdio da bez jedinstvene Bosne i Hercegovine nema stabilnosti u susjedstvu. Tijekom boravka na Kosovu, Mesić će se obratiti zastupnicima kosovskog parlamenta i sudjelovati na mini summitu predsjednika zemalja regije koji će se održati u Prizrenu na jugu Kosova.