Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je da bi USKOK trebao ispitati bivšeg premijera Ivu Sanadera i bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca.


Predsjednik smatra kako je to potrebno da bi hrvatska javnost doznala uvjete pod kojima su mađarskom MOL-u prodane dionice Ine. Mesić je izjavio kako, unatoč tome što je javno objavljen ugovor o prodaji, još uvijek nije poznato što je Hrvatska tom prodajom dobila odnosno, kako je rekao, o kojim se novcima radi. Ponovio je kako je u više navrata od Sanadera tražio da mu predoči uvjete prodaje Ine, a da je svaki put dobivao odgovor da je ‘sve dogovorio’ bivši potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec. ‘A to što je dogovorio hrvatska javnost nije doznala’, upozorava Mesić naglašavajući da su ugovorom upravljačka prava prenesena MOL-u, pa Hrvatska praktički nema nikakvog utjecaja.Predsjednik smatra da bi stoga USKOK treba razgovarati sa Sanaderom i Polančecom. ‘Mislim da bi bilo dobro da USKOK pita (Sanadera i Polančeca) što je Hrvatska dobila prodajom dionica’, rekao je.

Vezani članci Andrija Jarak Analiza potencijalne nove afere u zdravstvu: "Ključno pitanje - vrijedi li taj posao 1,1 milijuna kuna?" No to nije jedini problem Ministarstva Vili Beroš U Ministarstvu potvrdili da su pod povećalom USKOK-a zbog stranice koronavirus.hr. Zaposlili tvrtku bez javnog natječaja i objasnili: "Imali su zakupljenu domenu"

Mesić se kritički osvrnuo i na posljednje istupe vojnog ordinarija Juraja Jezerinca u kojima se Jezerinac osvrnuo na predstojeće predsjedničke izbore, te rekao kako si vojni ordinarij ‘ponovno uzima više prava no što mu pozicija dozvoljava’. ‘Zadnje njegovo istupanje ponovno je bilo političko, a on je vojnik’, rekao je Predsjednik i poručio kako će mu, ukoliko ponovno to napravi, zabraniti ulaz u vojarnu.

‘Dok je vojni ordinarij ne može se baviti politikom. Još jednom neka to napravi zabranit ću mu ulazak u vojne objekte’, poručio je Mesić

Predsjednik smatra da se u aktualnoj predsjedničkoj kampanju teme uglavnom promašene jer se govori o onome na što predsjednik, prema ovlastima koje mu daje Ustav, nema utjecaja. Smatra da se predsjednik u Hrvatskoj još uvijek ne može birati u parlamentu jer je ustavna pozicija predsjednika takva da je on čvrsta točka sistema, a to može biti samo ako dobije mandat od svojih građana. U kriznim vremenima predsjednik je taj koji omogućava da se kriza rješava kroz institucije, a ne izvaninstitucionalno, naglasio je. Nakon 18. veljače 2010., kada mu prestaje mandat, bavit će se, kaže, sređivanjem bilješki i korespodencijom, te biti na raspolaganju aktualnoj vlasti. Mala je, kaže, šansa da se operativno politički aktivira. Na optužbe da se u svom mandatu obogatio odgovorio je pozivom svima koji to govore da dođu kod njega i vide što ima. ‘Nisam koristio poziciju za osobno korištenje, a ti koji pišu mogu slobodno doći k meni da vide što imam’, rekao je.

Govoreći o najnovijim aferama koje se otkrivaju, Predsjednik je ponovio da sada postoji politička volja da funkcionira pravna država, te izdvojio ulogu medija koji su, kaže, najviše pomogli otvaranjem skoro svih afera. Kritičan je pritom prema državnoj reviziji koja je, kaže, imala materijale i zaključila da je bilo netransparentnog poslovanja, ali nije uputila na one koji rade na takav način i ponovno pozvao na promjenu regulative kako se ne bi dogodili slučajevi poput 'afere kamioni'. ‘Ako se za samo jedan predmet šest godina vode rasprave o tome treba li koga pozvati na odgovornost, onda je pitanje kako je s drugim aferama’, rekao je Mesić i pozvao medije da istraže i to tko je zadržavao istrage, ‘tko je imao bočne veze da zadrži papire da ne dođu do DORH-a. (Hina)