Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gost Dnevnika Nove TV bio je bivši predsjednik RH Stjepan Mesić. Otkrio je kako mu neke grupe predlažu da bude gradonačelnik Grada Zagreba.


No, bivši se predsjednik osvrnuo se i na aktualne teme, od posjeta srbijanskog predsjednika Tadića Hrvatskoj, do gospodarske situacije i borbe s korupcijom.

Dva dana traje ovaj važan državni posjet. Nedostaje li vam ova predsjednička gužva?

Ne, ja imam dinamiku sličnu kakava je bila i prije, osim što ne moram donositi odluke, a donositi odluke znači preuzeti jedno veliko breme na svoja pleća, jer moraš biti u pravu ne onda kada donosiš odluku nego i za deset i petnaest i više godina.

Kako ste doživjeli izjavu predsjednika Tadića da je do dolaska predsjednika Josipovića bio usamljen u načinu da drukčije vodi politiku na ovim prostorima?

Pa ja ne znam, vjerojatno mu se to malo u razgovoru omaklo. Naime, ja sam s tom Vranicom kroz snijeg došao do Srbije, do Crne Gore, do Kosova, dakle razgovarao sam sa svima u regiji. Otvarao sam ustvari regiju prema Hrvatskoj i Hrvatsku prema regiji.

Je li vas to, onako ljudski, ipak malo pogodilo?

Ne, to su dnevne poruke koje neznače puno, ali meni je drago da se predsjednik Srbije zalaže za relaksirane odnose i za otvaranje problema koje mi imamo. Mi imamo otvorena pitanja koja treba riješiti.

Čuli smo izjavu predsjednika Josipovića da su dobrodošla sva ulaganja u Hrvatskoj, ali potvrdio je da je bilo diskriminacije. Je li, prema Vašem mišljnju, bilo dirkriminacije samo prema srpskim ulagačima, ili se radi o diskriminaciji poduzetnika općenito?

Mislim da su kod nas prevelike te birokratske barijere, za sve poduzetnike, za sve investitore koji dolaze u Hrvatsku. Mi taj dio moramo riješiti na jedan drugi način.

Mislite li da vlada antipoduzetnička klima?

Jasno, to je evidentno, vi nemate nijednog ozbiljnog ponuđača, ozbiljnog investitora koji će reći da je u Hrvatskoj zadovoljan i može brzo realizirati svoj projekt. To je nemoguće. Prema tome, Srbija, odnosno poduzetnici iz Srbije tu nisu izuzetak.

Vjerujete li u Vladin program gospodarskog oporavka? Je li on dobar ili loš?

U politici ništa nije isključeno, odgovorio je Mesić na pitanje hoće li se angažirati na preuzimanju mjesta gradonačelnika zagreba

On je samo najavljen, bilo bi dobro kada bi se on ustvario, ali tu treba učiniti znatno više, treba detektirati sve ono što je usporavalo naš rast, što je usporavalo razvoj našeg gospodarstva. Puno toga treba riješiti što je prije napravljeno krivo. Poljoprivreda je uništena, uništena je i industrija, Jrvatsku sada treba reindustrionalizirati, ali na jednoj višoj tehnološkoj osnovi, a za to treba kapitala, za to treba otvarati prostor za privatne investicije, treba regulativu napraviti tako da svijet bude motiviran za ulaganje u Hrvatsku. Ali isto tako treba malo kuražnije ići u liberalizaciju viznog režima sa zemljama koje nam mogu poslati tisuće i tisuće bogatih ljudi. Kina ima milijardu i 350 milijuna stanovnika, pa tamo imate 50 milijuna milijunaša, a mi tu nismo ništa učinili u liberalizaciji.

Kako po Vašoj ocjeni teče borba protiv korupcije?

Ona teče dobro, prostor je napravljen, Vlada je učinila pod predsjednicom Jadrankom Kosor puno toga, stvorila je prostor i institucije rade.

>> 'Bio sam usamljen do dolaska Josipovića'

Ali ima li tu možda političkih igara?

U sadašnjim aferama nema političkih igara. Ja se usuđujem tvrditi da institucije rade svoj posao i vjerujem da će ga napraviti do kraja.

I na kraju, imate li planova o povratku u aktivnu politiku?

Ja sam odlaskom u mirovinu rekao da se više ne želim baviti dnevnopolitičkim pitanjima, ali evo kada me već pitate, došlo je nekoliko grupa k meni s prijedlogom da se aktiviram, ali samo na jednom pitanju, a to je mjesto gradonačelnika Grada Zagreba. Pošto sam ja bio i gradonačelnik, ali i predsjednik parlamenta i predsjednik RH i Jugoslavije, valjda računaju da je i to moguće.Ali ako bih se odlučio, morao bih izvršiti malo veće konzultacije.

U svakom slučaju nije isključeno?

Pa ništa u politici nije isključeno.

Vezani članci Željko Kerum Kerum nakon razgovora u policiji zbog govora mržnja: ''Ima mukte reklamu, bio je u 20 medija, gubim bezveze vrijeme na gluposti'' Blato (Foto: Screenshot/YouTube) Poljska reporterka tražila izjavu pa dobila puno više nego što je očekivala