Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić: Nova hrvatska Vlada uskoro će naći rješenje za ZERP

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić najavio je u srijedu u Bruxellesu da će se uskoro naći rješenje za Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas (ZERP) s kojim će biti zadovoljne sve strane, a da će to rješenje pronaći nova hrvatska Vlada koja će biti formirana prije kraja godine.

- Naći ćemo rješenje s kojim će biti zadovoljne sve strane: i Italija i Slovenija i Europska unija i Hrvatska, rekao je Mesić nakon susreta s povjerenikom Europske komisije za proširenje Ollijem Rehnom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki problem Slovenci uputili neobičan zahtjev zbog brojnih turista koji će ići prema Hrvatskoj: "To su zatražili prvi put" Glasačka kutija Nova odluka Vlade Ova četiri mjesta u lipnju idu na prijevremene izbore

- Zemlja može biti prihvaćena samo onda ako se drži određenih ugovora, principa, a Hrvatska se drži principa - pacta sunt servanda - i mi ćemo naći rješenje, istaknuo je Mesić.

Zamoljen da kaže nešto više o mogućem scenariju rješenja pitanja ZERP-a, Mesić je odgovorio: "Ne mogu reći ništa šire, ali ćete čuti uskoro".

Na pitanje novinara tko će pronaći rješenje, ako se u Hrvatskoj ne konstituira Sabor do kraja godine i ako ne bude nove vlade, hrvatski predsjednik odgovorio je da će se vlada svakako formirati prije kraja godine.

- Kako da neće biti nove vlade, ona će biti i ona će naći rješenje, rekao je Mesić.

Povjerenik Rehn izjavio je da je pozvao Hrvatsku da se suzdrži od primjene te zone, koja bi se po odluci Hrvatskog sabora trebala početi primjenjivati od 1. siječnja 2008. godine i za zemlje članice EU-a.

- Ohrabrio sam Hrvatsku da se suzdrži od primjene te zone i da poštuje dogovor postignut 2004. godine između Hrvatske, Italije i Slovenije. To je vrlo važno pitanje i vjerujem da ono neće izazvati probleme, jer bi inače moglo imati negativan utjecaj na pristupne pregovore, rekao je Rehn.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene