Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić nije iznenađen 2009. kao godinom ulaska u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić rekao je kako ga ne iznenađuje što Europski parlament spominje 2009. kao godinu mogućeg ulaska Hrvatske u Europsku uniju budući da Hrvatska namjerava do tada ispuniti sve svoje pretpristupne obveze.

Komentirajući 2009. godinu kao datum mogućeg ulaska Hrvatske u Europsku uniju koji je Europski parlament naveo u svojoj rezoluciji o hrvatskom napretku u procesu pristupa Mesić je kazao kako nije iznenađen spominjanjem te godine jer Hrvatska ispunjava sve preuzete obveze i prihvaća europske standarde radi vlastite koristi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Oštetio ugledu Hrvatrskoj0 NDH podnijeli prijavu protiv Mesića Slika nije dostupna Prepoznao se Vekić: Mesić lažima proziva pokojnog Tuđmana i mene

"Naš plan je da sve to izvršimo do 2009. godine i bit ćemo sukladni s europskim nastojanjima, a mi smo tako i planirali završiti pregovore", kazao je Mesić novinarima u Dubrovniku gdje je otvorio Drugu međunarodnu konferenciju o vodama u zaštićenim područjima.

Vladimir Šeks: Rezolucija EP-a je vrijedan i konkretan uspijeh Hrvatske

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks je ocijenio kako je Hrvatska rezolucijom koju je u srijedu usvojio Europski parlament ostvarila vrlo vrijedan i posve konkretan uspjeh prema približavanju Europskoj uniji, jer je prvi put u službenom dokumentu jedne od najvažnijih europskih
institucija, 2009. naznačena kao godina u kojoj bi Europski parlament mogao dati svoj pristanak na punopravno članstvo Hrvatske u EU, priopćeno je iz saborske službe za odnose s javnošću.

Većina zastupnika u Europskom parlamentu dala je glas za Hrvatsku i izrazila svoje pozitivno mišljenje o dosad postignutom napretku Hrvatske u pristupnom procesu. Posebna vrijednost Rezolucije očituje se u činjenici što je, prvi put u službenom dokumentu jedne od najvažnijih europskih institucija, 2009. godina naznačena kao godina u kojoj bi Europski parlament mogao dati svoj pristanak na punopravno
članstvo Hrvatske u EU", kaže Šeks u izjavi.

Šeks ocjenjuje kako je rezolucija "potvrda o dosad dobro učinjenom poslu, ali i poticaj za sve buduće aktivnosti svih segmenata našega društva, nužnih za ostvarenje ovog zajedničkog strateškog vanjskopolitičkog cilja".

Predsjednik Sabora ističe kako je rezolucija i objektivna, jer ukazuje na ono što Hrvatska još treba učiniti, osobito glede reforme pravosuđa, javne uprave i borbe protiv korupcije.

"Hrvatski će sabor nastaviti podupirati Vladu i državne institucije u provođenju potrebnih reformi kako bismo se riješili problema kojih smo svjesni i koje želimo riješiti zbog nas samih, kako bi se našim građanima osigurao životni ambijent i razina standarda koja postoji u razvijenim europskim državama", stoji u Šeksovoj izjavi u povodu
rezolucije EP-a o Hrvatskoj.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene