Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik ide na put

Mesić: Moj put u Rusiju nema veze s Inom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I dok Rusi šire svoj naftni biznis, predsjednik Stjepan Mesić koji u Moskvu ide četvrti put, o energentima i energetskim pravcima, kaže, neće razgovarati. Njegov odlazak u Rusiju, tvrdi, nema veze s pričom o INI.

Iako se ovih dana spekuliralo kako je predsjednik Mesić namjerno potegao pitanje INE zbog odlaska u Rusiju, danas je to opovrgao. O plinskom biznisu, tvrdi, s ruskim kolegama uopće nema namjeru razgovarati. 'Sada ću iskoristiti ovu priliku da malo prezentiram našu privredu i da ponovno pokušamo osvojiti to tržište', rekao je Mesić te dodao da govora o južnom toku neće biti, već o bilateralnim odnosima. Iako se godinama zalagao za suradnju s Rusima po pitanju energenata Vlada nije pristajala.

Pročitajte i ovo Eksplozija u Mongoliji U glavnom gradu Mongolije VIDEO Eksplodirala cisterna sa 60 tona plina: Poginulo najmanje šest osoba Subvencije i Vlada - 2 Pritisak Europske komisije Hoće li Vlada ukinuti subvenciju za energente? "E sad, što će biti nakon izbora, ja ne vjerujem HDZ-u ni kad darove nose"

Smatrali su kako ruski naftovod Družba adria kao i ruski plinovodi za Hrvatsku nisu najbolje rješenje. Sada se ploča okrenula. No sada je, tvrdi Davor Štern, kasno. 'Ono što bi mi mogli u budućnosti dobiti je spoj na južni tok što je logično ali od toga nema neke koristi osim određene sigurnosti opskrbom plinom', rekao je Štern. Zaobišao nas je i Europski alternativni pravac Nabuccokoji plin dovodi iz Azerbejdžana i Turkmenistana. Od južnog toka iz čije smo prvobitne varijante ispali Srbi, Mađari i Slovenci itekako profitiraju. Osim Hrvatske neodlučnosti, tvrdi Mesić, nije baš najbolja ni poslovna klima. 'Naše firme su nekada bile jako prisutne u Rusiji nažalost to tržište dosta smo izgubili', rekao je Mesić.

Poslovnu suradnju, tvrdi Štern, koče i brojni propali pokušaji ruskih ulaganja u Hrvatsku. 'Gospodin Iftišenko koji je kupio dva otoka preko puta Pule na kojima se ništa ne smije graditi, tu ga je netko prevario. Bilo je dosta problema oko izdavanja dozvola pogotovo onaj slučaj Mljeta gdje se država i općina spore čije je zemljište prodano. To su naše greške koje ne trebamo iznositi prema van', kaže Štern. A predsjedniku Mesiću kao i premijerki Jadranki Kosor, koja u Rusiju ide u siječnju, neće biti ugodno ni ako Rusi spomenu INU. Iz ruske perspektive zasigurno ne baš lijep prizor.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene