Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O mogućim nasljednicima

Mesić: I Sanadera mogu zamisliti kao predsjednika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U posebnom istraživanju za Dnevnik Nove TV, koje smo jučer objavili, vidljivo je da nakon devet godina Mesić uživa veliku potporu građana. Lobiranja i liste mogućih predsjedničkih kandidata već su krenule. Predsjednika Mesića, uz ostalo, pitali smo ima li on svog favorita koji će ga naslijediti na Pantovčaku.

Na pitanje kakav treba biti njegov nasljednik, predsjednik Mesić odgovara kako to mora biti osoba europske orijentacije, antifašist, čvrsta točka sistema, hrabar, korektivni faktor. No, na konkretno pitanje tko je njegov favorit, predsjednik ne daje jasan odgovor. Predsjednik se također nije izjasnio ni je li poželjno da novi predsjednik dođe iz HDZ-a ili SDP-a, no siguran je da će mu trebati pomoć jake stranke.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna kandidati pod povećalom Šefica Mesićevog stožera sada radi za Josipovića Slika nije dostupna Minula šaputanja Potpora Vidoševiću: Mesić nas upozorio znakovitim pokretom

'Bez jake stranke ne mogu se dobiti izbori', kaže Mesić te na izravno pitanje dodaje kako je fenomen poput njegovog teško moguće ponoviti. 'Ta će osoba ili morati dobiti podršku velike stranke ili će trebati razbiti dvije velike stranke'.

Što se tiče konkretnih imena, od kojih se neka već dulje vrijeme po medijima spominju kao imena mogućih kandidata, i predsjednik se izjasnio oko nekih. Nadan Vidošević?

'Moguće, to je čovjek s velikim ekonomskim znanjem koji hrabro iznosi svoje stavove', smatra Mesić te na izravno pitanje bi li Vidošević mogao biti dobar predsjednik, odgovara da 'bi mogao biti'. Na pitanje može li Ivu Sanadera zamisliti kao predsjednika, Mesić odgovara potvrdno.

'Mogu ga vidjeti kao predsjednika, ali on bi se tada morao riješiti stranke, mislim da se on ne priprema na to. Utjecaj na stranku s Pantovčaka možete zadržati nekoliko mjeseci nakon što ste izabrani, ali nakon toga dolaze neki novi odnosi', rekao je predsjednik Mesić.

I o predsjedniku SDP-a, Zoranu Milanoviću, Mesić ima visoko mišljenje.

'On ima visoki rejting u hrvatskoj javnosti, obrazovan je, dobro poznaje međunarodne odnose, ali i on mora u tom slučaju izaći iz stranke, a stranka izabrati novi vrh.'

Na kraju razgovora predsjednik Mesić je odgovorio i na pitanje što bi savjetovao, odnosno što će savjetovati svom nasljedniku. Ali ne u političkom, nego u ljudskom smislu.

'Reći ću mu da se, bez obzira iz koje političke opcije dolazi, ne oslanja ni na koju političku opciju, nego da se drži Ustava', rekao je predsjednik.

Inače, prema istraživanju za Novu TV, kao najpopularniji mogući kandidati za predsjednika Republike Hrvatske trenutačno se ističu upravo Milanović i Vidošević, s podjednakim postotkom podrške u javnosti.

Više pogledajte u priloženim video prilozima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene