Američki predsjednik Donald Trump prilikom susreo s japanskim carom Akihitom nije se poklonio kao što je običaj u toj zemlji, već je samo pognuo glavu.

Galerija


Iako  klanjanje predstavlja znak poštovanja u Japanu, američki predsjednici prilikom službenih susreta zbog toga su suočeni s kritikama da na taj način djeluju manje moćno.

Vezani članci Donald Trump (Foto: AFP) Trump opet protiv Kongresa: Stavio veto na rezoluciju o kraju vojnog angažmana u Jemenu George W. Bush održao dirljiv govor o svojem ocu (Foto: AFP) - 10 Ujedinjena Amerika ispratila bivšeg predsjednika Georgea H. W. Busha

Ipak, 1994. godine Bill Clinton poklonio se prilikom posjeta japanskog cara Bijeloj kući. Njegov je primjer slijedio i Barack Obama koji se prilikom posjeta Japanu 2009. godine japanskom caru poklonio, ali mu i istovremeno pružio ruku.

Trump je i ovaj put zaboravio na suprugu Melaniju koja je izlazila iz automobila dok je američki predsjednik ćaskao s 83-godišnjim japanskim carem.

Izgubio strpljenje?

Prilikom obilaska palače Trump je prema običajima trebao nahraniti Koi šarane u carskom ribnjaku, no očito nije imao strpljenja čekati da se ribe približe rubu pa je u u jednom trenu u vodu sasuo cijelu kutiju riblje hrane.

Donald Trump u Tokiju je održao govor pred poslovnim ljudima dviju zemalja te ocijenio kako trgovinska razmjena Sjedinjenih Država i Japana "nije ujednačena" te se o njoj mora ponovo pregovarati.

"Japan pobjeđuje"

"Moram reći da Japan zadnjih desetljeća pobjeđuje" u trgovinskoj razmjeni, rekao je Trump.

"Japan prodaje milijune automobila Sjedinjenim Državama, a Japan uvozi jako malo američkih automobila", naveo je za primjer.

"SAD dugi niz godina ima velik trgovinski deficit s Japanom, zato moramo pregovarati i to ćemo učiniti na prijateljski način", dodao je američki predsjednik.

Američki trgovinski deficiti među glavnim su sredstvima borbe Donalda Trumpa koji u njima vidi prijetnju za radna mjesta na američkom tlu.

U prvih devet mjeseci 2017. trgovinski deficit SAD-a s ostatkom svijeta povećao se za 9,3 posto, na 405,22 milijarde dolara. (Hina/D.I.)