Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Adnan Rustemi, jedan od uhićenih u akciji bosanskohercegovačke policije u selu Gornja Maoča kod Brčkog izvedenoj u srijedu, ima hrvatsko državljanstvo izjavio je u glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić.


On je pojasnio kako je Rustemi kao strani državljanin nakon privođenja predan službi za strance Ministarstva sigurnosti BiH. Prema zakonima BiH stranci koji su privedeni u BiH zbog nelegalnog boravka ili sumnje na počinjenje kaznenog djela privremeno se zadržavaju u imigracijskom središtu službe za strance u okolici Sarajeva pa je takav slučaj i s 28-godišnjim Rustemijem.

Vezani članci Pravopis KVIZ koji će otkriti koliko stvarno poznajete hrvatski jezik: Razlika između ije i je mnogima zadaje glavobolje Slika nije dostupna Rex rješava hrvatski slučaj

On bi u narednih mjesec dana trebao biti deportiran u Hrvatsku no pravosudna će tijela prije toga dodatno provjeriti je li Rustemi počinio kakvo kazneno djelo u BiH. Tjednik 'Slobodna Bosni' u petak tvrdi kako su kod Rustemija tijekom uhićenja pronađene tri hrvatske putovnice te da će stoga njegov identitet biti dodatno provjeravan u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova Hrvatske.

>> BiH: U uporištu vehabija uhićeno sedam osoba

U velikoj akciji policijskih snaga u BiH u kojoj je pretraženo selo koje slovi kao uporište radikalnih islamista, uz Rustemija je uhićeno još sedam osoba, državljana BiH. Oni su identificirani kao Nusret Imamović, Safet Barčić, Edis Bosnić, Dževad Hodžić, Hajrudin Ribić, Senad Midžić i Mersad Čekić. Za sve njih Tužiteljstvo BiH zatražilo je jednomjesečni pritvor jer ih se tereti za ozbiljna kaznena djela poput ugrožavanja ustavnog poretka i teritorijalne cjelovitosti BiH. (Hina)