Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Međunarodni dan nestalih osoba

Spokoja nemaju ni nakon skoro 30 godina: "Vjerujem da oni znaju istinu. Međutim, šuti se, debelo se šuti"

Milka Pančić, majka nestale 19-ogodišnje braniteljice
Milka Pančić, majka nestale 19-ogodišnje braniteljice DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Milka Pančić, majka nestale 19-ogodišnje braniteljice Milka Pančić, majka nestale 19-ogodišnje braniteljice Foto: DNEVNIK.hr +0 Obitelji nestalih zapalile svijeću u Vukovaru povodom Međunarodnog dana nestalih osoba Galerija 1/2 >>
Danas se obilježava međunarodni Dan nestalih osoba. Iako je od Domovinskog rata prošlo gotovo tri desetljeća, Hrvatska još uvijek nije pronašla sve svoje nestale civile i branitelje. Samo u Vukovarsko-srijemskoj županiji na tom je popisu 525 osoba.

Za Mariju Šestan nema spokoja. Njezin je Tomislav nestao kada je imao 21 godinu, a traži ga duže od cijelog njegova života.

Pročitajte i ovo Ilustracija Objavila policija Pronađen muškarac kojeg su tražili u Požegi Ministarstvo branitelja Nestali u Domovinskom ratu Ministarstvo branitelja odbacilo teze Vučićeva izaslanika: "Njegova su stajališta neprihvatljiva i upućuju na politikantske ciljeve"

"Sada je 29 godina, još malo pa će biti 30 kako ja tražim svog sina i rezultati su na nuli. Nema pomaka", rekla je Šestan.

Nakon gotovo tri desetljeća, traganje za istinom sve je teže.

"Nije se ništa pomaknulo, ja se nisam ništa pomakla i, da vam iskreno kažem, već gubim i onu zadnju nadu jer previše je godina", rekla je Šestan.

Obitelji nestalih svojim najmilijima nemaju gdje zapaliti svijeću. U Vukovaru se okupljaju pred spomenikom podignutom njima u čast.

"Roditelji su nam poumirali. Nema nitko više tko će se, ako mi kao braća i sestre nećemo, vodit o tome računa i tražiti ih", rekla je Venka Marelja, sestra nestalog branitelja.

"Vjerujem da oni znaju istinu. Međutim, šuti se"

Popis nestalih i prisilno odvedenih najdulji je u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Samo na području grada Vukovara još se uvijek traži 386 osoba.

"Nama je najteže što ih tražimo, što ih ne možemo naći", rekla je Manda Patko iz udruge Vukovarske majke.

U protekle četiri godine Ministarstvo branitelja na vukovarskom je području istraživalo 74 moguće grobnice.

"Puno se radi, puno se istražuje, a krivi su oni koji neće da kažu gdje su premještane grobnice", rekla je Patko.

Pronađeno je ukupno 15 posmrtnih ostataka, posljednji put početkom srpnja ove godine.

"Uvijek se nadaš, uvijek se nadaš da će baš on biti, da ćeš još nešto saznati. Najbitnije je da mi njih možemo pokopati i da imamo gdje zapaliti svijeću", rekla je Marelja.

Usvojen je novi Zakon o nestalima. Za informacije se nude nagrade, no više puta obećane suradnje Srbije s Hrvatskom i dalje nema.

"Interes Republike Srbije i svih politika koje je dosad vodila ne ide u tom pravcu. Nažalost, oni se kao društvo nikad nisu suočili sa svojom ulogom u radnim događanjima tijekom Domovinskog rata", rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Sličnog je stava i Šestan: "Vjerujem da oni znaju istinu. Međutim, šuti se, debelo se šuti."

Potraga za nestalom 19-ogodišnjom kćeri

Od Domovinskog rata do danas, Hrvatska je uspjela riješiti više od 82 posto slučajeva sa službene evidencije nestalih. Međutim, obitelji nestalih strahuju da je protok vremena učinio svoje i da je svjedoka sve manje. Jedna od njih je i Milka Pančić, koja još ne zna gdje je njezina 19-ogodišnja kći Jelena.

"Zarobljena je Borovo Commerceu i 19. 11. je odvedena u Borovo Selo. Informacija ima, a jesu li istinite ili nisu. 'Ovdje je ondje je', a da sam je pronašla onda bih znala gdje je", rekla je Pančić.

Dodala je da ju je svugdje pokušala pronaći.

"Nema gdje nisam prošla: međunarodni Crveni križ, ministarstva, hrvatski Crveni križ. Privatno sam išla kao istražitelj. Sama sam išla razgovarati, pitati sve koje su bili s njom. Svi su je vidjelu u Borovu Selu. Oni su došli u Hrvatsku, a za njom nema više nikakvog traga", ispričala je.

Na pitanje hoće li Vlada, budući da je u njoj predstavnik srpske manjine Boris Milošević, ubrzati proces potrage, Pančić je rekla da već prošlo 29 godina i da su se svi mogli potruditi, i sadašnji i bivši članovi Vlade.

"Moglo se puno toga riješiti, a i ljudi koji žive na ovom području i znaju istinu da progovore. Ja vjerujem gospodinu Medvedu i gospodinu Sučiću da ulažu sve napore da se ipak pronađu", rekla je.

"Ja se radujem, ako se to može zvati radost, da pronađu bilo koga. Ako pronađu jednu osobu, mi smo sretni. Radujemo se svakoj obitelji koja će pronaći svoje i živim u nadi da ćemo i mi, koji nismo pronašli, ipak pronaći", zaključila je.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene