Jedno od najvažnijih pitanja koje godinama opterećuje odnose Hrvatske i Srbije, pitanje je nestalih osoba.

Galerija


Na njega odgovor traže obitelji nestalih, i to s područja cijele regije. I kažu - ako mi možemo sjesti za stol i dogovoriti se, mogu i političari.

Vezani članci Autobusna nesreća, očevid, ilustracija (Foto: Arhiva/Dusko Jaramaz/PIXSELL) 15 ljudi ozlijeđeno u prevrtanju autobusa u Srbiji, dvoje ima teške ozljede Aleksandar Vučić na predstavljanju novih helikoptera (Foto: Srdjan Ilić/PIXSELL) - 3 Vučić zadovoljan šopingom: "Jasno vam je zašto ih zovu vražjim kočijama"

Više od 20 godina traganja za istinom. Kakva je bila sudbina njihovih najmilijih? Obitelji nestalih u Domovinskom ratu i danas traže odgovore.

Zajedničkim snagama, obitelji iz cijele regije apeliraju na države. ''Da se otvore svi arhivi, da se transparentno i bez rukavica i figa u džepu stave sve karte na stol'', rekla je Ljiljana Alvir, iz Saveza udruga obitelji nestalih.

''Mi se nadamo da će se državne politike koristiti za ubrzavanja i rješavanje ovog procesa, a ne da će ga usporavati'', rekla je Semina Alekić, regionalna koordinacija obitelji nestalih, Sarajevo.

No proces je spor. Podaci govore o više od 11 tisuća nestalih osoba na području cijele bivše Jugoslavije.

''Ogromna većina nestalih na Kosovu su civili, to su djeca starci žene koji nisu zaslužili da im se to dogodi'', rekao je Haki Kasumi, predstavnik albanskih žrtava s Kosova.

I predstavnica udruge iz Beograda došla je u Zagreb. Kaže kako bi ovo pitanje trebalo biti važnije od odnosa dviju država.

''Kad obitelji nestalih mogu sjesti za zajednički stol i naći kompromis, dogovoriti se, to isto mogu političari'', rekla je Dragana Đukić, iz udruženja obitelji prognanih i nestalih, Beograd.

No da suradnjom sa Srbijom Hrvatska ne može biti zadovoljna, prošli tjedan naglasio je ministar Tomo Medved: ''Gdje su sekundarne grobnice, nakon počinjenih zločina, gdje su premješteni posmrtni ostaci žrtava. To je ono na čemu inzistiramo.''

Iz ministarstva i danas kažu kako ne bilježe nikakav napredak. Uskoro će Srbiji službeno uputiti novi prijedlog sporazuma o suradnji. U 28 godina potrage za nestalima u Hrvatskoj je otkriveno 150 masovnih, te više od 1300 pojedinačnih grobnica. Pronađeni su posmrtni ostaci 5165 osoba, a identificirana je 4271 žrtva. Još se traga za 1892 osobe. Njihove obitelji upozoravaju - što više godina prođe, manje je svjedoka pa i informacija. No mirovati neće dok i posljednja osoba ne bude pronađena.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr