Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Medicinski kanabis uskoro na policama ljekarni

DO SADA SE SNALAZILI NABAVOM NA CRNOM TRŽIŠTU Vijest razveselila mnoge, ali postoji jedan problem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Medicinski kanabis napokon bi se trebao naći na policama hrvatskih ljekarni. Hrvatska agencija za lijekove dala je Imunološkom zavodu dozvolu za promet na veliko lijekovima, uključujućii medicinski kanabis.

Iako je ova vijest razveselila mnoge oboljele kojima je medicinski kanabis potreban, problem je u cijeni mjesečne terapije koja iznosi do 2.000 kuna!

Pročitajte i ovo Ilustracija Pismo liječnicima HALMED poslao važno upozorenje: "Moguć je razvoj neurorazvojnih poremećaja" Ilustracija Mnogima nije lako Nestašica važnih lijekova u Hrvatskoj: Pacijenti imaju nekoliko mogućnosti

Gospodin Vladimir Komparić godinama boluje od multiple skleroze. Svakodnevno se u Udruzi susreće s mnogim oboljelima kojima klasične terapije više ne pomažu. Pa su spas potražili u medicinskom kanabisu. "Popravlja im opće stanje, dijeluje im protiv bolova i što je još bitnije, spriječava nastajanje grčeva, odnosno, ublažava te grčeve", kaže gospodin Komparić.

Oboljeli su se do sada snalazili nabavom na crnom tržištu. Pa ne čudi što su mnogi ostali prevareni. "Ne znaš, kupuješ bilo što kada ti je nužna potreba, pa su dobijali i svinjsku mast, maslinovo ulje ili neke druge kvazi preparate", prića g. Komparić.

Napokon je stigla vijest koja bi mogla razveseliti mnoge oboljele od multiple skleroze. Hrvatska agencija za lijekove dala je dozvolu Imunološkom zavodu za distribuciju lijekova. "S čime su sada stvoreni svi preduvjeti da se može uvesti i distribuirati medicinski kanabis", kaže Lea Lupret Prugovečki, v.d. ravnatelja Imunološkog zavoda.

Koji bi se na policama ljekarni trebao naći ubrzo. "To su želatinozne kapsule koje su ispunjene uljem kanabisa. Sada sve ovisi o proizvođaču iz Kanade za koliko će to stići. Ali, mi očekujemo da bi to moglo biti u ljekarnama za 2-3 tjedna", kaže prugovečki.

Lijek se nažalost ne nalazi na HZZO-ovoj listi lijekova. "Cijena bi bila 1200-2000 kuna za mjesečnu terapiju", kaže Prugovečki.

"Tko god ga treba da ga mora kupiti, a da mora uzimati duže vremena, praktički cijeli život, to je nemoguće, preskupo", smatra g. Komparić.

Pacijenti se nadaju kako bi Imunološki zavod mogao proizvoditi kanabis koji bi mogao biti uvršten na listu lijekova HZZO-a s određenon nadoplatom. Time bi lijek bio dostupan teško oboljelima kojima je on prijeko potreban za ublažavanje bolova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene