Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRIPREME ZA MATURU

Srednjoškolci hrle na fakultete, a tržište rada ima drugačije potrebe: "Moramo maknuti stigmu da su strukovna obrtnička zanimanja nižeg ranga"

Aktualno Galerija Pripreme za državnu maturu - 1 Pripreme za državnu maturu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Pripreme za državnu maturu - 2 Pripreme za državnu maturu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Pripreme za državnu maturu - 3 Pripreme za državnu maturu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Pripreme za državnu maturu - 4 Pripreme za državnu maturu - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Pripreme za državnu maturu - 5 Galerija 1/8 >>
Iako ove godine imaju i probnu maturu - već godinama maturanti upisuju i plaćaju vanjske pripreme. One su upravo u tijeku dok traju proljetni praznici. Stres oko mature i upisa na fakultete je počeo, a na tržištu rada nedostaje najviše radnika upravo u područjima gdje fakultet - nije ni potreban.

Tijekom praznika za maturante nema odmora. Pripremaju se za prijemne ispite na fakultetima. No čak i za državnu maturu sve više učenika će upisati vanjske pripreme. Razlog je i pandemija - mnogi misle da moraju nadoknaditi još više. Sve kako bi upisali željeni fakultet.

"I dalje vidimo najveći interes na studije računarstva. elektrotehnike, medicine, ekonomije", objasnio je reporterki Dnevnika Nove TV Srni Bijuk predsjednik Uprave Algebre, Tomislav Dominković.

Dok je ekonomista na tržištu rada višak, liječnike i informatičare trebamo, ipak već godinama se zna kojih zanimanja najviše nedostaje, a to su djelatnost građevinarstva, ugostiteljstva i turizma, prometa i metalske industrije. Za dio tih zanimanja ne treba fakultet pa Hrvatski zavod za zapošljavanje svake godine daje prijedlog kvota i za srednje škole i fakultete.

"Isto tako i mi našim profesionalnim usmjeravanjem i profesionalnim savjetovanjem informiramo učenike završnih razreda", objasnila je pomoćnica ravnatelja za Sektor tržišta rada Ruža Hrga.

To još uvijek nije dovoljno, kažu u školi gdje uče buduće keramičare, zidare, krovopokrivače, staklare.

"Moramo maknuti stigmu da su strukovna obrtnička zanimanja - nižeg ranga. To moramo sebi u glavama složiti, a onda ćemo lako pridobiti djecu da dođu u takve škole", naveo je Anto Vidović, ravnatelj Obrtničke i industrijske graditeljske škole Zagreb.

Pročitajte i ovo Maturanti pozvani u vojna učilišta - 1 STEGA, RED, ALI I PONOS Besplatan studij, sa stipendijom: Stega, red i disciplina njima su svakodnevnica, a na kraju imaju važnu obavezu

Situacija se polako popravlja. Prije pet godina nisu imali niti jednog zidara. Danas ih je 19. "Naši učenici, odmah, tko želi ostaje kod poslodavca gdje ide na praktičnu nastavu", dodao je Vidović.

Čak 70 posto učenika je u strukovnim školama. No rupu na tržištu rada stvore kada i oni odu na fakultet, kaže ministar.

Pročitajte i ovo Novosti oko mature - 7 PRIJEMNI ISPITI Je li odzvonilo superodlikašima? Maturanti će ove godine čak dva puta pisati državnu maturu

"Najveća potražnja je za strukovnjacima od strane poslodavaca. No, ne mogu je osigurati jer svi nastavljaju školovanje", rekao je ministar obrazovanja Radovan Fuchs.

A od fakulteta putem odustane gotovo polovina. Pa je usklađivanje tržišta rada i obrazovanja borba koja kontinuirano traje. Prije nego što krenu s tim razbijati glavu, novu generaciju čeka stres državne mature - za nešto manje od mjesec dana.  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene