Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imaš pravo, ostvari ga

Kako do novca za vrijeme nezaposlenosti: Tko na njega ima pravo, gdje se prijaviti, koji papiri su potrebni...

Aktualno Galerija Naknada za vrijeme nezaposlenosti Naknada za vrijeme nezaposlenosti Foto: Getty Images Naknada za vrijeme nezaposlenosti Naknada za vrijeme nezaposlenosti Foto: Getty Images Naknada za vrijeme nezaposlenosti Naknada za vrijeme nezaposlenosti Foto: Getty Images +0 Nakanada za nezaposlenost Galerija 1/4 >>
Nezaposlenost predstavlja jedan od većih stresova u životu, a prema jednoj studiji, gubitak posla može se mjeriti i s gubitkom bliske osobe. Država je osigurala neke mjere pomoći, koje trebaju bar donekle umanjiti stres. Važno je znati na što sve imate pravo dok tražite novi posao.

Osim straha za budućnost, gubitka dijela identiteta, za prosječne građane ostanak bez posla znači, naravno, i vrlo smanjene financijske mogućnosti. Stručnjaci u slučaju otkaza savjetuju da se stres, dok se traži novi posao, pokuša što manje smanjiti zdravim načinom života, pravilnom prehranom, redovitim spavanjem i vježbanjem. Naravno, bitno je pritom znati prava koja imate kako bi vam ona pomogla držati glavu iznad vode dok jednom opet ne stanete na svoje noge. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Za mame i tate: Koja je razlika između rodiljnog i roditeljskog dopusta i do koje djetetove godine se smije koristiti Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Doznajte imate li pravo na uskrsnicu i o čemu ovisi hoće li je neki poslodavac isplatiti

Pod određenim uvjetima za vrijeme nezaposlenosti  imate pravo na:

  • novčanu naknadu
  • mirovinsko osiguranje
  • novčanu pomoć i naknadu troškova prijevoza za vrijeme obrazovanja i osposobljavanja na radnom mjestu
  • jednokratnu novčanu pomoć i naknadu putnih i selidbenih troškova
  • novčanu pomoć za osobe osigurane na produženo mirovinsko osiguranje na temelju ugovora o radu na određeno vrijeme za stalne sezonske poslove

Kako do novčane naknade za vrijeme nezaposlenosti

Na nju imate pravo pod uvjetom da u trenutku prestanka radnog odnosa ili samostalne djelatnosti imate najmanje devet mjeseci rada u posljednja 24 mjeseca.

Naknada za vrijeme nezaposlenosti Naknada za vrijeme nezaposlenosti Foto: Getty Images

Kako to ostvariti? U roku od 30 dana od prestanka radnog odnosa (ili prestanka obavljanja samostalne djelatnosti, prestanka privremene nesposobnosti za rad odnosno rodiljnog, roditeljskog, posvojiteljskog ili skrbničkog dopusta) morate se prijaviti područnom uredu HZZ-a i podnijeti zahtjev za novčanu naknadu.

Postoje i izuzeci, kad jednostavno nemate pravo na novčanu naknadu. Zakon taksativno navodi koji su to slučajevi. 

Nezaposlena osoba ne može ostvariti novčanu naknadu, ako je radni odnos odnosno služba prestala:

  • zbog toga što je otkazala radni odnos odnosno službu, osim u slučaju izvanrednog otkaza ugovora o radu uzrokovanog ponašanjem poslodavca
  • pisanim sporazumom o prestanku radnog odnosa odnosno službe
  • sudskom nagodbom kojom je utvrđen prestanak radnog odnosa
  • zbog toga što nije zadovoljila na probnom radu ili nije zadovoljila tijekom pripravničkog, odnosno vježbeničkog staža, odnosno nije u propisanom roku položila stručni ispit koji je posebnim propisom utvrđen kao uvjet za nastavak rada,
  • redovnim otkazom uvjetovanim skrivljenim ponašanjem radnika ili izvanrednim otkazom zbog teške povrede radne obveze odnosno službene dužnosti ili prestankom službe po sili zakona zbog razloga uvjetovanih ponašanjem službenika
  • zbog izdržavanja kazne zatvora duže od tri mjeseca.

Pravo na novčanu naknadu ne stječe nezaposlena osoba kojoj bi to pravo pripadalo po prestanku radnog odnosa, odnosno službe ako je taj radni odnos trajao kraće od tri mjeseca, a prethodni radni odnos ili služba prestao na neki od gore navedenih načina odnosno prethodna samostalna djelatnost prestala bez opravdanih razloga.

Kako se prijaviti u evidenciju nezaposlenih

Prije nego zatražite novčanu naknadu, morate biti upisani u evidenciju nezaposlenih. Na stranicama HZZ-a još stoji preporuka da se prijave, zbog COVID-a odrade elektronskim putem.

Za prijavu u evidenciju nezaposlenih osoba putem e-pošte potrebno je priložiti scan ili fotografiju:

  • identifikacijskog dokumenta (važeće osobne iskaznice izdane u RH, drugoj članici Europskog gospodarskog prostora, koje čine članice EU-a, Norveške, Islanda i Lihtenštajna ili Švicarskoj, putovnice ili boravišne iskaznice za državljanina treće zemlje)
  • potvrde o boravištu (u slučaju da se osoba prijavljuje izvan mjesta prebivališta navedenog na osobnoj iskaznici)

Ove dokumente zajedno s ispunjenom prijavnicom potrebno je proslijediti na e-mail adresu ureda prema mjestu prebivališta, odnosno boravišta.

Naknada za vrijeme nezaposlenosti Naknada za vrijeme nezaposlenosti Foto: Getty Images

Prijavnicu nađite na ovom linku, a adrese ureda HZZ-a na ovom.

"Osobe koje se prijavljuju elektronskim putem, mogu poslati prijavnicu bez potpisa no dužne su odazvati se na poziv Zavoda i tada dostaviti izvornik dokumentacije na uvid te vlastoručno potpisati dokumente za prijavu u evidenciju nezaposlenih", napominju u HZZ-u.

Kako tražiti novčanu naknadu? 

Nakon što ste se upisali u evidenciju nezaposlenih, možete tražiti novčanu naknadu. Podnošenje zahtjeva s pripadajućom dokumentacijom preporuča se slati:

  • preporučeno poštom uz presliku identifikacijskog dokumenta (osobna iskaznica, putovnica);
  • skenirano putem e-maila uz presliku osobne dokumentacije (osobna iskaznica, putovnica)

Od papira vam je potrebno:

  • ispunjena prijavnica u evidenciju nezaposlenih
  • ispunjeni obrazac zahtjeva za novčanu naknadu (nađite ga na ovom linku)
  • dokaz o razlogu prestanka radnog odnosa (npr. odluka o otkazu ugovora o radu, obavijest o isteku ugovora na određeno…)
  • dokaz o prosjeku bruto plaće ostvarene u tromjesečnom razdoblju koje je prethodilo prestanku radnog odnosa (npr. potvrda poslodavca, platne liste ovjerene od strane poslodavca)
  • dokaz o broju tekućeg računa (ugovor o vođenju transakcijskog računa ili dio izvatka na kojem se vidi IBAN transakcijskog računa i podaci o vlasniku računa ili potvrda banke)

Mirovinsko

Pravo na mirovinsko osiguranje imate ako ste ostvarili pravo na novčanu naknadu i ako ispunjavate uvjet godina života za stjecanje prava na starosnu mirovinu, dok ne steknete prvi uvjet mirovinskog staža za starosnu mirovinu, ali najdulje u trajanju pet godina.

Naknada za vrijeme nezaposlenosti Naknada za vrijeme nezaposlenosti Foto: Getty Images

Novčana pomoć i naknada troškova prijevoza za vrijeme obrazovanja i osposobljavanja 

Ako vas je HZZ uputio na obrazovanje i osposobljavanje koje sam organizira odnosno čije troškove snosi, imate u tijeku trajanja obrazovanja i osposobljavanja pravo na novčanu pomoć i naknadu troškova prijevoza za vrijeme tog obrazovanja razmjerno broju dana prisutnosti na obrazovanju i osposobljavanju.

Jednokratna novčana pomoć i naknada putnih i selidbenih troškova

Ako vam HZZ ne može naći zaposlenje u mjestu prebivališta ili boravišta, a sami ili preko HZZ-a nađete posao u drugom mjestu, imate pravo na jednokratnu novčanu pomoć i naknadu putnih i selidbenih troškova za sebe, (izvan)bračnog druga i djecu od mjesta prebivališta ili boravišta do mjesta zaposlenja.

Koja su prava stalnog sezonca

Stalni sezonac je osoba osigurana na produženo mirovinsko osiguranje na temelju ugovora o radu na određeno vrijeme za stalne sezonske poslove, osoba koja je provela na radu najmanje šest mjeseci kod istog poslodavca u kontinuitetu i koja će kod tog poslodavca raditi najmanje jednu sezonu.

Naknada za vrijeme nezaposlenosti Nakanada za nezaposlenost Foto: Getty Images

Stalni sezonac ima pravo na novčanu pomoć najduže za razdoblje od šest mjeseci produženog mirovinskog osiguranja. Pravo na novčanu pomoć ima stalni sezonac kojem HZZ odobri i sufinancira troškove produženog mirovinskog osiguranja sukladno uvjetima i načinu korištenja mjera aktivne politike zapošljavanja. Zahtjev za novčanu pomoć stalni sezonac može podnijeti HZZ-u u roku od 30 dana od dana stjecanja statusa osiguranika produženog mirovinskog osiguranja.

Što je s mjerama za očuvanje radnih mjesta zbog COVID-a?

Neki se zbog pandemije i dalje boje za svoj posao. Za neke djelatnosti, mjere za spašavanje radnjih mjesta još se isplaćuju.

"Hrvatski zavod za zapošljavanje trenutno provodi Program zadržavanja radnika u djelatnostima smanjene gospodarske aktivnosti za ožujak 2022. te je u planu provedba Programa zadržavanja radnika u djelatnostima smanjene gospodarske aktivnosti za travanj 2022. Odluka o provedbi navedenih mjera donesena je na sjednici Upravnog Vijeća HZZ-a 25.ožujka 2022. godine", napominju u HZZ-u.

Kažu kako potpore mogu ostvariti poslodavci iz idućih sektora:

  • administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti – putničke agencije, organizatori putovanja (turoperatori) i ostale rezervacijske usluge te djelatnosti povezane s njima (NKD 79)
  • prijevoz i skladištenje - gradski i prigradski kopneni prijevoz putnika (NKD 49.31) i Ostali kopneni prijevoz putnika (NKD 49.39)
  • poslodavci s područja na kojima je proglašena katastrofa uzrokovana potresom za područje Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije bez obzira na djelatnost i to u slučaju kada su zbog objektivnih razloga poslovno-proizvodni procesi bitno smanjeni ili onemogućeni

"Do sada je za Program zadržavanja radnika u djelatnostima smanjene gospodarske aktivnosti za ožujak 2022. zaprimljeno 223 zahtjeva za 754 radnika. Zahtjevi se zaprimaju do 25.travnja 2022.

Zahtjevi za Program zadržavanja radnika u djelatnostima smanjene gospodarske aktivnosti za travanj 2022. zaprimat će se od 27. travnja 2022. godine do zaključno 25.svibnja 2022. godine", zaključuju u HZZ-u.

 

Ne znate koja su vaša prava? Kako ih ostvariti? Država se nije previše potrudila objasniti na što sve imamo pravo, ali mi smo tu da vam pomognemo. Jer ako imaš pravo - ostvari ga.

Svoju priču pošaljite na reporter@novatv.hr.



Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene