Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRIJEMNI ISPITI

Je li odzvonilo superodlikašima? Maturanti će ove godine čak dva puta pisati državnu maturu

Aktualno Galerija Novosti oko mature - 5 Novosti oko mature - 5 Foto: DNEVNIK.hr Novosti oko mature - 6 Novosti oko mature - 6 Foto: DNEVNIK.hr Novosti oko mature - 7 Novosti oko mature - 7 Foto: DNEVNIK.hr Patrik Kunić Patrik Kunić Foto: DNEVNIK.hr +4 Vesna Šerepac Galerija 1/9 >>
U sjeni rata i pandemije prolaze školski dani naših školaraca pa i najava da bi zbog previše odlikaša sve više škola moglo već od ove jeseni uvesti prijemni ispit. Ministarstvo znanosti i obrazovanja mijenja pravila za upis u srednje škole, a novosti ima i među maturantima. Oni će ove godine čak dva puta pisati državnu maturu.

Gotovo svaki peti učenik u Hrvatskoj je superodlikaš. Tako je bilo i kad je Ivan upisivao srednju školu.

Ivan Seferović, učenik 4. b razreda Prve gimnazije Zagreb kaže kako je njihov cijeli razred imao prosjek bodova najmanje 80, svi su prošli s 5,0, pa i više, jer su neki imali i dodatne bodove.

Nakon toga, njegova gimnazija uvela je prijemni ispit za prirodoslovno-matematički smjer.

Slično bi moglo napraviti još nekoliko škola jer Ministarstvo mijenja Pravilnik za upise. Prijemni će umjesto pet nositi 10 bodova što bi i onima koji nemaju sve petice omogućilo da upišu željenu školu.

Vesna Šerepac, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje pojašnjava da je tijekom proteklih godina bio veliki pritisak na pojedine najviše u Zagrebu, ali i Splitu.

Pravilnik je na javnoj raspravi do sredine idućeg tjedna, a učenici s lakšim zdravstvenim teškoćama, primjerice alergijom, više neće dobivati po jedan upisni bod. Ipak, na upisu će imati prednost ispred drugog učenika ako budu izjednačeni po ostalim bodovima.

Šerepac kaže kako to pravo nije ukinuto: "Na ovaj način je dana mogućnost učenicima i s većim zdravstvenim teškoćama, kao i onima sa zdravstvenim teškoćama, upis u željeni program, a na temelju mišljenja nadležnog školskog liječnika "

Osmaše muče upisi, a sredonjoškolce matura. Ove godine pisat će je dva puta. Zbog usklađivanja s novim kurikulumima - prvo je na redu probna matura.

Pročitajte i ovo Nagrađeni najuspješniji maturanti - 1 BRAVO! Briljirali na državnoj maturi i zasluženo nagrađeni: "Nema neke tajne. Ako se radi bit će rezultata"

Pročitajte i ovo Boris Jokić - 5 VELIKO ISTRAŽIVANJE Boris Jokić za Dnevnik Nove TV: "Glasovi mladih ljudi ukazuju da treba učiniti sve da škole ostanu otvorene." Otkrio i koji je pozitivni efekt pandemije

Patrik Kunić, učenik 4. b razreda Prve gimnazije Zagreb zaključuje kako će to maturantima biti korisno.

"Pogotovo sad kad je dio novog kurikuluma, ne znam kako će to izgledati, pa je ovo odlična priprema - maknuti tu tremu i vidjeti kako da se pripremimo", zaključuje Patrik.

No malo koji maturant se priprema bez plaćenih poduka.

Dunja Marušić Brezetić, ravnateljica Prve gimnazije u Zagrebu naglašava kako je već dugi niz godina standard da učenici upisuju vanjske pripreme.

"Čini mi se da to nije nego više psihološki strah da će se nešto propustiti, ili psihološki da ih to tjera da budu redovitiji."

No to ima i svoju cijenu - od najmanje 1000 kuna po predmetu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene