Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Matijević je rekao da ne savjetuje Glavašu povratak u Hrvatsku, dok njegov odvjetnički tim od hrvatskog provosuđa ne dobije jasna tumačenja o tome postoje li ikakve zapreke za njegov slobodni povratak.


Branimir Glavaš kojem je Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu Vrhovnog suda temeljem koje zbog ratnog zločina izdržava zatvorsku kaznu u Mostaru, prema očekivanju njegovog odvjetnika Dražena Matijevića, mogao bi danas ili sutra biti pušten na slobodu.

Vezani članci Boro Nogalo Boro Nogalo nezakonito je smijenjen s dužnosti ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak, potvrdio i Županijski sud: ''Ovo je moja velika ljudska, moralna satisfakcija'' U Zagrebu počelo novo suđenje Branimiru Glavašu Obrana traži da se suđenje Branimiru Glavašu iz Zagreba premjesti u Osijek, na sudu ga brani sin

Matijević je izjavio da ima informacije po kojima je Ministarstvo pravde BiH primilo od hrvatskog Ministarstva pravosuđa odluku Ustavnog suda kojom se ukida presuda Vrhovnog suda protiv Branimira Glavaša.

Odvjetnik očekuje očitovanje u najkraćem roku, što znači da bi Glavaš danas ili sutra mogao biti pušten iz mostarskog zatvora jer odluka hrvatskog suda više nije pravomoćna.

Matijević je rekao da ne savjetuje Glavašu povratak u Hrvatsku, dok njegov odvjetnički tim od hrvatskog provosuđa ne dobije jasna tumačenja o tome postoje li ikakve zapreke za njegov slobodni povratak.

'Sud BiH nije dobio nikakav zahtjev za postupanje u 'slučaju Glavaš''

Nažalost, sve je moguće, tim više što od početka postupka upozoravam da se radilo o politički montiranom procesu protiv Glavaša, koji, kako tvrdi Matijević, nevin služi zatvorsku kaznu.

Odluka Ustavnog suda, na koju se čekalo četiri godine, po odvjetnikovim riječima, nada je ne samo za Glavaša, već i da svi drugi mogu očekivati pravdu i pravičnost.

Matijević napominje kako je upravo današnji dan kada je Hrvatska 1992. međunarodno priznata važan 'za Glavaša koji se borio za hrvatsku slobodu i za sve hrvatske branitelje i stradalnike', te da Glavašev izlazak iz zatvora ima višestruku simboliku.

U novinarskim krugovima nagađa se da bi Glavaš već danas mogao biti pušten iz mostarskog zatvora.

Ustavni sud je ukinuo pravomoćnu presudu Branimiru Glavašu

Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa obavijestilo je u srijedu pravosudna tijela Bosne i Hercegovine o ukidanju pravomoćne presude Branimiru Glavašu, čime se otvara mogućnosti da on izađe na slobodu.

U Ministarstvu pravosuđa su potvrdili da su u srijedu od zagrebačkog Županijskog suda zaprimili odluku Ustavnog suda i dopis u kojem ih obavještava da osuđujuća presuda Glavašu nije pravomoćna. Ministarstvo je o tome odmah izvijestilo nadležna pravosudna tijela Bosne i Hercegovine, u kojoj Glavaš služi zatvorsku kaznu.

Odslužio tri petine zatvorske kazne

Glavaš kaznu služi po pravomoćnoj presudi koju je Ustavni sud ukinuo u ponedjeljak 12. siječnja i njegovi odvjetnici očekuju da se do pravomoćnosti pusti na slobodu.

Ustavni sud ukinuo je presudu Branimiru Glavašu u slučajevima 'garaža' i 'selotejp' u kojima je pravomoćno osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. i od Vrhovnog suda zatražio da ponovi postupak kojim je potvrdio osuđujuću presudu zagrebačkog Županijskog suda.

Glavaš: Ukidanje presude Vrhovnog suda "veliki dan za istinu o Domovinskom ratu"

Nakon što je kaznu od osam godina zatvora potvrdilo i pravosuđe susjedne BiH, gdje je odlučio odslužiti zatvor, Glavaš je do sada odslužio tri petine zatvorske kazne čime je stekao pravo na izvanzatvorske pogodnosti koje je, po pisanju medija, počeo koristiti prošlog vikenda pa u ćeliju dolazi samo prespavati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook