Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Matica umirovljenika Hrvatske zatražila je danas da se hitno osigura zaštita velikom broju umirovljenika kojima se i nakon donošenja novog Zakona o ovrhama, uzima mjesečno cjelokupna mirovina ili njezin najveći dio, zbog kojih ostaju bez novca za elementarne životne potrebe.


‘To znači da se ovrhama plijeni puno više od jedne trećine mirovine iako novim ovršnim zakonom to nije dopušteno’, tvrdi u priopćenju Matica umirovljenika Hrvatske. Navodi kako ‘u ovom trenutku čak 14.166 umirovljenika plaća mjesečno za ovrhe iznos veći od 31 milijun kuna. To je čak 2.200 kuna po jednom umirovljeniku, što je zabrinjavajuće s obzirom na najnovije podatke po kojima je prosječna mirovina u Hrvatskoj svega 2.183 kune’.

Matica umirovljenika ističe kako ‘brojni umirovljenici snose posljedice što su potpisivali suglasnost da im se oduzima i više od jedne trećine mirovine, a na to su bili prinuđeni zbog siromaštva i bijede u koje su zapali’. Ovrhe se stoga ne bi smjele provoditi bez socijalne osjetljivosti, osobito prema siromašnim građanima među kojima su najbrojniji upravo umirovljenici s niskim primanjima.

Matica umirovljenika Hrvatske stoga se pridružuje prijedlozima da se u najavljenim izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju ugradi odredba kojom bi se Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje obvezao da umirovljenicima pri isplati mirovina ne smije obustavljati iznos veći od jedne trećine mirovine.

>> Zbog ovog zakona danas provjerite jeste li platili sve račune!

Vezani članci Umirovljenici - 2 Grad Zagreb objavio detalje o isplati novčane pomoći i božićnica za umirovljenike Slika nije dostupna Od danas Hrvati mogu dizati kredite u inozemstvu

‘Time bi se onemogućila manipulacija onima koji su iznudili potpise od umirovljenika za obustavu većeg iznosa mirovine od zakonom dopuštenog. Ovakvim načinom bi se osigurao i jednakopravni položaj umirovljenika nad kojima se provodi ovrha po starom zakonu i onih po novom Zakonu o ovrhama. Istovremeno vjerovnici i banke ne bi ostali bez naplate svojih potraživanja, jer bi mogli i reprogramirati dugove umirovljenicima’, priopćila je Matica umirovljenika Hrvatske. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju