Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRELAZAK NA EURO

VIDEO Matematičar Toni Milun objasnio zašto u trgovinama od 1. siječnja možemo dobiti različit ostatak novca

Aktualno Galerija Toni Milun Toni Milun Foto: DNEVNIK.hr Dolazi euro - 3 Dolazi euro - 3 Foto: DNEVNIK.hr Dolazi euro - 2 Dolazi euro - 2 Foto: DNEVNIK.hr Dolazi euro - 1 Dolazi euro - 1 Foto: DNEVNIK.hr +1 Damir Skok, ravnatelj ZOO-a Galerija 1/6 >>
Od 1. siječnja službena valuta postaje nam euro, a do 15. siječnja trajat će dvojni optjecaj što znači da ćemo moći plaćati u kunama i eurima. Tijekom tog razdoblja moguće je da nam trgovci uzvrate različit ostatak na isti iznos, a matematičar Toni Milun objasnio je kako je to moguće i zašto ne treba paničariti.

"Znam da postoje ljudi koji idu po trgovinama i iz hobija provjeravaju je li konverzija u eure ispravno provedena – i dobro je da to čine – zbog njih smo sigurniji. Isto tako znam da će provjeravati kalkulatore konverzije i da će uočiti da tijekom dvojnog optjecaja od 1. 1. do 14. 1. 2023. u različitim trgovinama možemo dobiti različit ostatak za isti iznos računa.

Kako je to moguće? Da, moguće je da se dobije različit ostatak, ali u iznimnim situacijama i razlika je svega par lipa. I odmah da kažem – sve je u redu, nitko tu nikoga ne vara iako postoje na internetu kalkulatori koja ponekad daju različit ostatak. A meni su pala na pamet ukupno čak četiri različita načina računanja ostatka", objašnjava Toni Milun na svojoj Facebook stranici.

Pročitajte i ovo Loris Kozlevac, načelnik sektora za granicu PU istarske HRVATSKA ULAZI UZ SCHENGEN Načelnik sektora za granicu PU istarske otkrio kako će točno u ponoć izgledati na graničnim prijelazima, ali i koji će zasad ostati po starom

Matematičar je objavio i video u kojem je dodatno objasnio kako je moguće da ponekad postoje razlike u slučaju kad kupac plaća kombinirano – kunama i eurima, a trgovina nema dovoljno eura za uzvratiti pa također vraća kombinaciju kuna i eura.

Pročitajte i ovo Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova BOŽINOVIĆ ZADOVOLJAN Hrvatska broji do ulaska u šengenski prostor: Jedna stvar ipak se neće promijeniti

"Znam, to se rijetko događa, ali meni kao matematičaru to je zanimljivo. Na slici je primjer jednog računa u kojem se vidi slučaj kad trgovina nema dovoljno eura za povrat pa vraća kombinaciju eura i kuna. Povrat u kunama može varirati: 5,80 ili 5,84 ili 5,88 kn, ovisno o metodi preračunavanja i u kojem se trenutku iznos zaokružuje na dvije decimale", rekao je.

Sve o uvođenju eura čitajte >>OVDJE

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene