Dan poslije neočekivane odluke Alojza Tomaševića, koji se odbio povući s mjesta župana, iz HDZ-a poručuju - to je neprihvatljivo.

Galerija


U četvrtak bi se trebao sastati Visoki časni sud, koji ima zadatak provesti odluku predsjedništva o bezuvjetnom isključenju Tomaševića iz stranke.

Vezani članci Andrej Plenković u obilasku Splitsko-dalmatinske županije - 3 Plenković obišao novi pogon u Vrgorcu, na sastanku HDZ-ovaca i upravitelj doma za starije u kojem je umrlo 18 štićenika Gordan Jandroković Jandroković opet o Raspudiću: ''Ja nisam farizej ni licemjer. Mnogi se zalažu za jedno u javnom životu, a žive sasvim drugo u privatnom''

HDZ je takvu odluku donio tek nakon što je Tomašević odbio poslušnost i sam najavio da će istupiti iz HDZ-a.

''Postupci župana s političke točke gledišta su neprihvatljivi. Njih je HDZ osudio i poduzeo u skladu s tim odgovarajuće mjere'', rekla je Martina Dalić iz HDZ-a.

No, mjere su stigle tek nakon Tomaševićeve odluke da ostaje župan. I najave da će se sam ispisati iz stranke. Visoki časni sud, doznajemo u HDZ-u, vjerojatno će se sastati u četvrtak i formalizirati odluku stranačkog vrha o isključenju Tomaševića iz HDZ-a.

Ministar financija Zdravko Marić ne želi komentirati slučaj. Ali, vrlo brzo, ostane li Tomašević pri svom - mogao bi se naći s njim za istim stolom.

''Sjest ću sa svakim i načelnikom, i županom i gradonačelnikom, ako postoji želja i interes da se tako nešto napravi'', rekao je Marić.

''Građani županije, institucije županije ni na koji način ne smiju patiti zbog ovakvih postupaka župana'', dodaje Dalić.

I u Požegi - zakon šutnje. Izjave ne daju ni Tomašević, ni HDZ-ovi vijećnici u županijskoj skupštini.

Pravni stručnjaci pojašnjavaju: ako postoji politička volja, moguće je pokušati srušiti župana. Dvije trećine vijećnika u skupštini morale bi izglasati referendum za opozivom. Ali tada građani imaju zadnju riječ.

No, postoji i druga mogućnost koju je iznio Mihovil Škarica sa Pravnog fakulteta: ''Ukoliko se gospodinu Tomaševiću ponudi neka funkcija koja je nespojiva s funkcijom župana, a takvih je prema zakonu o lokalnim izborima na desetke, i on je prihvati, dužan je po sili zakon dati ostavku.''

Tomašević zasad ne mijenja mišljenje. A pobuna dvojice župana postavlja pitanje - kontrolira li u kojoj mjeri Andrej Plenković HDZ? 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr