Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbio se povući

Dalić o Tomaševiću: ''Postupci župana s političke točke gledišta su neprihvatljivi''

Martina Dalić (Foto: Dnevnik.hr)
Martina Dalić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Martina Dalić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Dan poslije neočekivane odluke Alojza Tomaševića, koji se odbio povući s mjesta župana, iz HDZ-a poručuju - to je neprihvatljivo.

U četvrtak bi se trebao sastati Visoki časni sud, koji ima zadatak provesti odluku predsjedništva o bezuvjetnom isključenju Tomaševića iz stranke.

Pročitajte i ovo Crobarometar 25.03.2024. - 2 Istraživanje Dnevnika Nove TV HDZ se oglasio o rezultatima Crobarometra: "Milanović se utopio u vlastitoj rijeci balkanštine i prostaštva" Gordan Jandroković Zašto to čine? Jandroković otkrio zašto se vrijeđa HDZ-ovce: "Nazivaju nas bandom, bagrom, gangsterima, kvislinzima…"

HDZ je takvu odluku donio tek nakon što je Tomašević odbio poslušnost i sam najavio da će istupiti iz HDZ-a.

''Postupci župana s političke točke gledišta su neprihvatljivi. Njih je HDZ osudio i poduzeo u skladu s tim odgovarajuće mjere'', rekla je Martina Dalić iz HDZ-a.

No, mjere su stigle tek nakon Tomaševićeve odluke da ostaje župan. I najave da će se sam ispisati iz stranke. Visoki časni sud, doznajemo u HDZ-u, vjerojatno će se sastati u četvrtak i formalizirati odluku stranačkog vrha o isključenju Tomaševića iz HDZ-a.

Ministar financija Zdravko Marić ne želi komentirati slučaj. Ali, vrlo brzo, ostane li Tomašević pri svom - mogao bi se naći s njim za istim stolom.

''Sjest ću sa svakim i načelnikom, i županom i gradonačelnikom, ako postoji želja i interes da se tako nešto napravi'', rekao je Marić.

''Građani županije, institucije županije ni na koji način ne smiju patiti zbog ovakvih postupaka župana'', dodaje Dalić.

I u Požegi - zakon šutnje. Izjave ne daju ni Tomašević, ni HDZ-ovi vijećnici u županijskoj skupštini.

Pravni stručnjaci pojašnjavaju: ako postoji politička volja, moguće je pokušati srušiti župana. Dvije trećine vijećnika u skupštini morale bi izglasati referendum za opozivom. Ali tada građani imaju zadnju riječ.

No, postoji i druga mogućnost koju je iznio Mihovil Škarica sa Pravnog fakulteta: ''Ukoliko se gospodinu Tomaševiću ponudi neka funkcija koja je nespojiva s funkcijom župana, a takvih je prema zakonu o lokalnim izborima na desetke, i on je prihvati, dužan je po sili zakon dati ostavku.''

Tomašević zasad ne mijenja mišljenje. A pobuna dvojice župana postavlja pitanje - kontrolira li u kojoj mjeri Andrej Plenković HDZ? 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene