Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na početku današnjeg suđenja sutkinja Ivana Kršul je dala opomenu Robertu Mataniću zbog izražavanja u pismu koje joj je poslao nakon prošlog ročišta koje je bilo zatvoreno za javnost zbog svjedočenja krunskog svjedoka.


Matanić je negodovao zato jer je suđenje bilo zatvoreno za javnost te je među ostalim napisao kako će 'nekom biti bolje kad mu se slomi vrat'. Kršul je napomenula da je takvo obraćanje neprihvatljivo te da će Matanić snositi sankcije ako se to ponovi. Matanić se složio s opaskom.

'Krunski svjedok je manipulator i lažljivac'

Kum Tomislava Marjanovića, krunskog svjedoka na suđenju optuženima za ubojstvo Ive Pukanića, u svom je svjedočenju na zagrebačkom Županijskom sudu Marjanovića nazvao lažljivcem i manipulatorom koji je na suradnju s USKOK-om pristao kako bi riješio ranije probleme sa zakonom. Svjedok Tomislav Pribanić svog je kuma Marjanovića opisao kao osobu koja je na suradnju s USKOK-om pristao zbog više sudskih postupaka koje je imao od ranije pa je na ovaj način vidio 'priliku da se iščupa'. Nakon istražitelja Marjanović je, tvrdi svjedok, svoju priču prodao tjednicima Areni i Nacionalu, a obrani je nudio da će za novac promijeniti svoj iskaz.

'Sastajao se s nekim Hrvojem koji mu je govorio što treba svjedočiti, a ja držim da je on manipulator koji puno priča. Tako sam i ja mogao biti svjedok prepričavajući ono što pročitam u novinama', kazao je Pribanić. Dodao je da je Marjanović od njega tražio da potkrijepi njegovu priču, ali on to nije htio učiniti, jer nije želio lagati pred sudom. Tvrdi da je odbio i Marjanovićeve ponude da će mu kod USKOK-a srediti status zaštićenog svjedoka koji bi svjedočio putem video linka.

U višesatnom iskazu zbog kojega je na sud doveden iz zatvora gdje izdržava kaznu Pribanić je svega par puta spomenuo optužene za Pukanićevo ubojstvo. Tako je prvooptuženog Roberta Matanića naveo kao osobu čiju je kuću Marjanović prodao temeljem lažnih dokumenata u vrijeme dok je Matanić bio u zatvoru u Srbiji. Za Pukanićevo je ubojstvo, kaže Pribanić, čuo na radiju na putu od Karlovca prema Zagrebu. Marjanovića s kojim je bio u automobilu u šali je pitao jesu li to napravili 'njegovi dečki', na što je on kazao da nisu, kazao je Pribanić.

Pribanović se boji podmetanja

Osim kao lažljivca i heroinskog ovisnika kriminalne prošlosti, Pribanić je svog kuma opisao i kao osobu sklonu prijetnjama. 'Moram reći da se jako bojim svjedočiti zbog prijetnji koje dobivam od Marjanovića', kazao je Pribanić, ističući da ga je posebno strah podmetanja koja mu mogu prirediti krunski svjedok Pukanićeva ubojstva, ali i USKOK. Iskaz krunskog svjedoka koji je, prema vlastitom priznanju sudjelovao u pripremi atentata, ali je kasnije odlučio surađivati s policijom, temelj je USKOK-ove optužnice protiv Pukanićevih egzekutora.

Marjanović je ispričao da su se zbog atentata na Pukanića, ali i još dvije osobe u Zagrebu, udružili Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani, Željko Milovanović, Bojan Gudurić i Slobodan Đurović. Đurović je navodno bio veza sa Sretenom Jocićem, zvanim Joca Amsterdam, koji je atentat navodno platio 1,5 milijuna eura. Jociću bi se, zajedno s Milovanovićem i Milenkom Kuzmanovićem za isti zločin trebalo suditi u Beogradu. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju