Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski sabor rad je danas nastavio raspravom o izvješću o poslovanju Hrvatske agencije za malo gospodarstvo (HAMAG) u 2011. godini.


Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, kojoj je zadatak poticati razvoj malog i srednjeg poduzetništva, i to uglavnom kroz jamstva za poduzetničke kredite, tijekom 2011. godine odobrila je 13 posto manje kredita nego u prethodnoj godini. Ocijenjeno je da je zbog ekonomske krize smanjena potražnja poduzetnika za kreditima.

Vezani članci Novi detalji priče o Žinićevoj kući - 4 Priča o Žinićevoj kući ne prestaje šokirati: Tvrdi da se uselio u kolovozu '95., država tvrdi da je smještaj dobio još u travnju Tomislav Tomašević Zaiskrilo između Plenkovića i Tomaševića: "Imam direktno pitanje i očekujem direktan odgovor", "Te vam banalne fore ne mogu proći više nigdje"

Izvješće je zastupnicima predstavio ministar Gordan Maras.U 2011. godini HAMAG je odobrio 112 jamstava (što je 77 posto od pristiglih zahtjeva) u iznosu nešto većem od 150 milijuna kuna čime je omogućeno gotovo 500 milijuna kuna investicija u gospodarstvo. Uz to HAMAG je nastavio s provedbom projekata iz Operativnog plana poticanja malog i srednjeg poduzetništva. Tako su kroz pet projekata poduzetnicima dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu većem od 56 milijuna kuna.

Najveći dio tih sredstava, 40 milijuna, dodijeljen je za jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća radi njihove prilagodbe sve zahtjevnijim uvjetima poslovanja na domaćem i međunarodnom tržištu.

>> Marasović: Kako vas nije sram?! Pa ne govorite ovdje u ime svog sela!

Zamjerke je prvi pronašao HDZ-ov Dujomir Marasović. 'Sve što ste vi napravili u gospodarskom smislu napravljeno je loše, vi ste rekli kako ste kadar mijenjali jer s njima niste bila zadovoljni, činjenica je da ste 5000 činovnika u Hrvatskoj zaposlili nepotrebno, a pričali ste da ih treba otpuštati. Prevarili ste Hrvatsku i to je poskupilo državnu administraciju i za to imamo dokaze', poručio je vladajućima Marasović.

'Vaša ekonomska politika je promašena, ona ne daje rezultate, tvrdoglava je kao što je Hitler bio kod Staljingrada. Kada su mu generali govorili 'povuci' se, on tvrdoglavo nije htio i tako je izgubio rat obećavajući neko tajno oružje da bi na koncu završio kako je završio. Kupujete vrijeme, sad ste rekli da će za 5-6 mjeseci biti bolje. Nemamo se čemu veseliti. Treba mijenjati ekonomsku politiku', iznio je HDZ-ovac svoju usporedbu.

Potom je potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec upozorila da pripazi na usporedbe koje daje u Saboru. 'Nemojte me popravljati', odgovorio joj je Marasović na što ga je Zgrebec upozorila kako mu nije dala riječ.

Odgovor na repliku dao je ministar Gordan Maras. 'Ja bih se pridružio zahtjevima gospodina Marasovića. Nemojte popravljati jer se on ne da popraviti', rekao je ministar nakon čega je Zgrebec upozorila i njega. 'A vi odgovorite na repliku', rekla je ministru nakon čega je on opovrgnuo Mrasovićeve navode rekavši kako postoje pozitivni pomaci u ekonomskoj politici te da za to postoje i statistički pokazatelji.

Prilikom dodjela potpora neće više biti 'odokativnog pristupa i politike 'daj onome tko ti se više sviđa'', poručio je danas ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras HDZ-ovu Đuri Popijaču u saborskoj raspravi o izvješću o poslovanju Hrvatske agencije za malo gospodarstvo (HAMAG) za 2011.

Maras je to kazao odgovarajući na Popijačeve optužbe kako je teško nabrojiti što je sve vlada do sad uspjela pokvariti.

'Da smo ekonomsku politiku vodili kao vi 2011. ne bismo mogli aplicirati za novce iz europskih fondova', rekao je Maras obećavajući kako će se trendovi ove godine promijeniti te da ćemo izići iz recesije i po prvi puta imati gospodarski rast.

HDZ-ov Ivan Šuker je Marasu poručio kako se ne može ponašati kao da je na placu, jer je u najvišem domu hrvatskog naroda.

'Vi ste došli u našu kuću i ponašajte se kao gost. Vi ste užasno nepristojan gost, pa kad nemate argumenata onda vrijeđate', poručio mu je Šuker.

Nova ocjena kreditnog rejtinga je da smo završili u kreditnom smeću, rekao je Popijač dodavši kako je upravo to rezultat rada vlade i vladinih agencija.

'Ovu ste zemlju doslovno bacili na koljena! Ispričajte se u ime ministarstva kojem ste bili na čelu', poručio je SDP-ov Ivan Klarin na što mu je Popijač odgovorio da proanalizira ono što je SDP-ova vlada napravila tijekom 2012. pa će vidjeti tko se kome mora ispričati.

Predsjednik Uprave HAMAG-a, Darko Liović ustvrdio je kako je ta agencija mogla imati i bolju ulogu u poticanju malog i srednjeg poduzetništva u 2011. dodavši, međutim, kako će biti suzdržan oko rezultata rada jer je sadašnju dužnost preuzeo tek u ožujku 2012.

'Mladi si je kolega uzeo za pravo da misli kako je život i svijet počeo kada je on došao u tu agenciju, isto kao što i njegovi šefovi misle da je sve započelo kada su zauzeli vlast, a rezultat je očit', poručio je Popijač Lioviću.

Ministar Maras uzvratio mu je kako ne bi smjenjivali one koji su vodili agenciju da su bili zadovoljni njihovim radom, a HDZ-ov Dujomir Marasović replicirao je rekavši Marasu kako je SDP-ova ekonomska politika promašena i ne daje rezultate. 'Ona je tvrdoglava kao Hitler kod Staljingrada', ustvrdio je Marasović.

Nansi Tireli poručila je u ime Hrvatskih laburista kako poduzetnici i obrtnici u Hrvatskoj 'stvarno nemaju ništa od toga da se mi u ovom visokom domu prepucavamo tko je što napravio, tko nije napravio i tko što misli napraviti'.

'Oni su 2011. godinu preživjeli, nastavili su raditi kako su nastavili, onako kako su najbolje znali i umjeli. I sada očekuju, i od vas ministre i od nas ovdje u Saboru, da budemo najpametniji što možemo biti i najkonstruktivniji upravo zbog njih, a onda i zbog svih nas zajedno', naglasila je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook