Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi načini javne uštede

Manje struje, više prijevoza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Split na javnu rasvjetu troši 9 milijuna kuna na godinu, Zagreb čak 58 milijuna kuna! Svijetli danju i noću, kao u Betlehemu.

U maloj Cerni, nedaleko od Vinkovaca, shvatili su da se upravo na toj stavci može dobro uštedjeti pa će novcem od javne rasvjete plaćati autobusne karte svojim srednjoškolcima. Kad ponoć pokuca na vrata,javne svjetiljke u Cerni odlaze na počinak.Glavna sklopka iskapča struju ceranskim ulicama. Manje svjetla na ulicama, ali više novca u proračunu. 'Došli smo do spoznaje kako bi gašenjem javne rasvjete od ponoći do šest ujutro uštedjeli 50 do 60 tisuća kuna, do kraja godine', rekao nam je Goran Begović, načelnik Općine Cerna.

Pročitajte i ovo Ilustracija Završena obdukcija Policija otkrila uzrok smrti osobe pronađene u Bosutu Ilustracija Uzrok nesreće nije poznat Poginuli mladići, vozač se BMW-om zabio u stablo? "Znam dečka, nedavno je kupio auto, nikada nije divljao po cesti"

Ušteđeni novac troši se na sufinanciranje učeničkog prijevoza. Vedrani je mjesečni pokaz tako upola jeftiniji. Vedrana Buconjić i njezinih 280 srednjoškolskih kolega iz Cerne će u Vinkovce jeftinije putovati cijelu školsku godinu. Mještanima mrak nakon ponoći nimalo ne smeta. Na javnu rasvjetu mala Cerna troši pola milijuna kuna na godinu. Primjer je to i drugim mnogo većim mjestima i gradovima. 'Mjesečno sada izdvajamo 45 tisuća kuna za učenike, a planirali smo 30 tisuća. Tu razliku nadoknađujemo uštedama u struji', zaključio je Begović. Dok jednom ne smrkne, drugom ne osvane. Ceranskim učenicima i njihovim roditeljima zasigurno je osvanulo.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene