Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Split na javnu rasvjetu troši 9 milijuna kuna na godinu, Zagreb čak 58 milijuna kuna! Svijetli danju i noću, kao u Betlehemu.


U maloj Cerni, nedaleko od Vinkovaca, shvatili su da se upravo na toj stavci može dobro uštedjeti pa će novcem od javne rasvjete plaćati autobusne karte svojim srednjoškolcima. Kad ponoć pokuca na vrata,javne svjetiljke u Cerni odlaze na počinak.Glavna sklopka iskapča struju ceranskim ulicama. Manje svjetla na ulicama, ali više novca u proračunu. 'Došli smo do spoznaje kako bi gašenjem javne rasvjete od ponoći do šest ujutro uštedjeli 50 do 60 tisuća kuna, do kraja godine', rekao nam je Goran Begović, načelnik Općine Cerna.

Vezani članci Oleg Butković Butković zadovoljan obnovom vinkovačke ulice vrijedne 20 milijuna kuna: ''Radovi idu svome kraju'' Policija, ilustracija Detalji drame u Vinkovcima: Provalio u stan 53-godišnjakinje i pucao u nju

Ušteđeni novac troši se na sufinanciranje učeničkog prijevoza. Vedrani je mjesečni pokaz tako upola jeftiniji. Vedrana Buconjić i njezinih 280 srednjoškolskih kolega iz Cerne će u Vinkovce jeftinije putovati cijelu školsku godinu. Mještanima mrak nakon ponoći nimalo ne smeta. Na javnu rasvjetu mala Cerna troši pola milijuna kuna na godinu. Primjer je to i drugim mnogo većim mjestima i gradovima. 'Mjesečno sada izdvajamo 45 tisuća kuna za učenike, a planirali smo 30 tisuća. Tu razliku nadoknađujemo uštedama u struji', zaključio je Begović. Dok jednom ne smrkne, drugom ne osvane. Ceranskim učenicima i njihovim roditeljima zasigurno je osvanulo.