Nezaposlenih više od 195 tisuća, a Hrvatska u problemu zbog nedostatka radne snage. Poslodavci su nezadovoljni ponudom radne snage na tržištu i boje se da će se morati okrenuti uvozu stranaca. S druge strane, u Ministarstvu rada hvale se kako su uspješno kontaktirali sve prijavljene na burzi, i kako će velik dio njih biti spreman za sezonu.

Galerija Nedostatak radne snage (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Nedostatak radne snage (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Nedostatak radne snage (Foto: Dnevnik.hr) - 3

Iako nezaposlenih ima više od 195 tisuća, poslodavci su nezadovoljni ponudom radne snage i gotovo im je nemoguće pronaći radnike po mjeri.

Vezani članci Rad i plaća te uvjeti rada Top lista najplaćenijih zanimanja u Hrvatskoj: Pogledajte tko su ''sretnici'' i koliko zarađuju Tomislav Rajković Moguć štrajk? Sindikati protiv otkaza: ''Ovo nije restrukturiranje Holdinga, nego populističko smanjivanje broja ljudi''

Jedna od njih je i Marija, poduzetnica koja bi zaposlila krojačicu, kojih na burzi ima, no u Marijin salon ne žele.

"Ima ljudi, ali kad se vidi što se traži, ljudi se uplaše. Ja bi se zadovoljila da nađem nekoga tko će šivati za mašinom, a ja bi sve ostalo odrađivala. Radniku bi ponudila plaću 4, 4 i pol tisuće kuna za sada", govori Marija Sekulić, poduzetnica.

I dok ona traži radnike,na Zavodu za zapošljavanje spremno čeka 2295 tekstilaca. Zapošljivih je i više od 5600 građevinaca, 15 tisuća trgovaca, 19 tisuća ugostitelja, te 23 tisuće onih u uslužnim zanimanjima.

Nedostatak radne snage (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Nedostatak radne snage (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

U Ministarstvu rada hvale se kako su kontaktirali sve prijavljene na burzi, a cilj ih je u što većem broju angažirati za sezonu.

"Ukupno smo anketirali i fizički pitali 196 tisuća nezaposlenih u Hrvatskoj tko želi radit u sezoni u turizmu, 24 tisuće je izrazilo želju. to radimo kroz prekvalifikacije, 160 milijuna kuna ulažemo u prekvalifikacije", govori Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava.

Nedostatak radne snage (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Nedostatak radne snage (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Na problem manjka radne snage upozorava i Gospodarska komora. Istraživanje koje su proveli u 380 tvrtki pokazalo je kako je čak dvije trećine poslodavaca nezadovoljno s ponudom radnika na tržištu.

"Nedostupnost radne snage i dalje je ključna prepreka u poslovanju. Trebamo nastaviti s usklađivanjem potreba tržišta rada sa obrazovnim sustavom, a posebice u slučaju dualnog strukovnog obrazovanja", smatra Luka Burilović, predsjednik HGK-a

A dok se to ne uskladi, hrvatska realnost ostaje uvoz stranih radnika. Kvote se polako pune, a od 31 tisuće dozvola, u postupku ih je trenutačno 1893. Umjesto da aktivira domaće radnike, Vlada se tako i ove godine oslonila na kvote za zapošljavanje stranaca, koje su u odnosu na prošlu godinu tri puta veće.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju