Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pitanje o prvim potezima

Mandatar otkrio koje su mu tri stvari najbitnije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na tvrdnju novinara kako je rekao da još nije vrijeme za ćirilične ploče u Vukovaru, Orešković kaže kako vjeruje da će ćirilica doći u Vukovar, isto kao što je i talijanski u Istri, ali u svoje vrijeme jer su rane još svježe.

Mandatar za sastavljanje nove Vlade Tihomir Orešković u srijedu je na prijemu SNV-a u povodu pravoslavnog Božića novinarima odgovorio da će mu prvi potez biti formirati vladu a onda će uslijediti glavne reforme, no da najvažnije smanjiti dug kako bi si mogli poboljšati rejting te zajedno raditi za narod, za bolju Hrvatsku.

Pročitajte i ovo Branka Bakšić Mitić, Koalicija Rijeke pravde Dogradonačelnica Gline Sukob među srpskim predstavnicima: SDSS prijeti Srbima koji neće glasati za njih? ''Imaju mogućnost to ispraviti'' Kampanja presica SDSS-a Pupovac odgovorio zašto je glasao za Turudića

Na pitanje novinara koji će biti njegovi potezi, Orešković je rekao da će prvo formirati vladu i onda će komunicirati glavne reforme i poteze Vlade.

"Ja znam da svi čekate poteze i koji su to potezi, to mi je sve jasno. Ali, evo, ovih dana, jučer smo se vidjeli gospodin Petrov, Karamarko i ja i ovih dana smo se i čuli. Proces ide dalje, ide naprijed. Formirat ćemo prvo vladu i onda ćemo komunicirati glavne reforme i poteze i sve će biti jasno", rekao je.

Hrabri rezovi

Novinari su mandatara Oreškovića pitali mogu li se od njega očekivati hrabri rezovi, strukturni, Orešković je rekao kako je njemu vrlo bitno da smanjimo dug tako da si država može poboljšati rejting i da "pošaljemo poruku da radimo za narod, da smo svi spremni zajedno raditi za bolju državu".

"Meni osobno je vrlo bitno, tri stvari ću reći: mislim da sada ne samo Europska komisija gleda na koji način će ova vlada funkcionirati i koji će biti ti potezi, nego i međunarodne agencije. Meni je bitno da smanjimo taj dug tako da si možemo poboljšati naš rejting i da pošaljemo jednu poruku koju ste danas čuli od gospodina Pupovca, evo slažem se 100-posto. Tu smo da radimo za narod. Samo ću reći da smo sada tu svi spremni i ja sam uvjeren da smo partneri, i to puno partnera u ovoj državi, i da ćemo zajedno raditi za bolju Hrvatsku", kazao je.

Novinare je zanimalo i je li razgovarao s predstavnicima nacionalnih manjina koji su najavili da će mu priložiti dokumente sa svojim uvjetima, Orešković je kazao da nije. Istaknuo je kako se danas čuo sa potpredsjednikom SDSS-a Miloradom Pupovcem, ali se još nisu imali prilike naći, no uvjeren je da će se naći ovih dana, poslije blagdana, i razgovarati.

Sve u svoje vrijeme

Upitan koji je njegov stav oko ćiriličnih ploča, Orešković je rekao kako je uvjeren da će se sve to u svoje vrijeme riješiti.

"Mislim da smo danas čuli prekrasne govore. Ja mogu danas samo tu reći da sam ja bio manjina, na jedan način sam, kako što svi znate odrastao u Kanadi, gdje su bili Hrvati, gdje su bili Srbi, Slovenci, Mađari, Talijani itd. - mi smo svi bili ponosni, zadržali našu kulturu i opet, kao što se čuli, obogatili tu državu. I ja sam uvjeren da i ove manjine u Hrvatskoj - i srpska manjina, talijanska itd. će isto dodati i dodaju bogatstvo u ovoj zemlji. I da će se sve to u svoje vrijeme riješiti", istaknuo je.

Na tvrdnju novinara kako je rekao da još nije vrijeme za ćirilične ploče u Vukovaru, Orešković kaže kako vjeruje da će ćirilica doći u Vukovar, isto kao što je i talijanski u Istri, ali u svoje vrijeme jer su rane još svježe.

Na pitanje je li upoznat sa stanjem u Vukovaru, Orešković je rekao kako je bio u Vukovaru tako da je imao priliku "vidjeti Vukovar i osjetiti". "Opet ću reći - ćirilica će doći u Vukovar, ali u svoje vrijeme. Ja mislim da je svima jasno da su sada možda rane još svježe i da nekada vrijeme treba raditi svoje", poručio je mandatar Tihomir Orešković.

Tradicionalna čestitka

Tradicionalnom porukom "Mir Božji, Hristos se rodi" zaželio je svim kršćanima pravoslavne vjere sretan i blagoslovljen Božić. Istaknuo je kako je kod obreda lomljenja česnice dobio novčić te poručio kako to nije samo njegova sreća nego sreća za cijelu državu te da je ponosan.

"Neka nam je svima sretna i uspješna 2016. godina. Evo vidite da sam dobio novčić. Uvjeren sam da ovo nije samo moja sreća, nego i da je sreća i za cijelu državu. Tu mogu reći da sam, evo, ponosan. Hvala. Evo malo sreće je uvijek dobro došlo, ali na kraju će biti rad i teški rad koji će nas gurnuti naprijed i ja sam uvjeren da će biti sjajna godina za sve nas, ali samo kroz rad i zajednički rad", poručio je Orešković.

Novinari su ga pitali i kako komentira vrlo ozbiljnu situaciju što je glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja iznio optužbe da je Božo Petrov bio praćen od tajnih službi te ima li on neke informacije o tome, Orešković je rekao da nema nikakve informacije o tome.

"Nemam sada nikakve informacije i ne bi sada to komentirao, a kada dobijem informaciju, onda me možete opet slobodno pitati", istaknuo je Orešković. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene