Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I zaobići Vukovar

Mamula: JNA je 1991. trebala stići do Zagreba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jugoslavenska narodna armija (JNA) je 1991. u napadu na Hrvatsku trebala zaobići Vukovar i iz dva pravca stići do Zagreba, rekao je u intervjuu za beogradski dnevnik Politika, Branko Mamula, nekadašnji načelnik glavnog stožera oružanih snaga SFRJ i savezni ministar obrane, umirovljen 1988. godine.

Mamula u intervjuu objavljenom u ponedjeljak ističe kako se bitka za Vukovar uopće nije morala dogoditi jer je Vukovar, kao i Osijek, ''bio džep' kojeg se moralo zaobići.

'JNA je imala sasvim dovoljno snaga da iz najmanje dva pravca stigne do Zagreba, tamo su se stvari i rješavale. Porazna je bila politika da JNA stane na etničke granice Srba i da se ratuje s Hrvatima. Dugoročno to nije bila nikakva strategija, trebalo je na vrijeme deblokirati kasarne JNA u Hrvatskoj, razoružati sve paravojne formacije i onda pregovarati, što bi kao posljedicu imalo i odgodu međunarodnog priznanja Slovenije', rekao je Mamula.

Pročitajte i ovo Policija u Vukovaru, ilustracija Podignuta optužnica Optuženi napadači na skupinu djece u Vukovaru: Za četvoricu se traži produljenje istražnog zatvora, za petog mjera opreza, a šesti je u bijegu Predsjednik Milanović na obilježavanju Dana hrvatskih branitelja Vukovara - 2 Predsjednik odao počast Obilježen Dan hrvatskih branitelja u Vukovaru: "To je primjer žrtve i patnje, ali i njihovog herojstva i zajedništva"

>> Oficiri JNA i komandant 4. odreda osumnjičeni za ratni zločin

Postupanje JNA u napadu na Dubrovnik opisao je kao 'sramotno'. 'Rat JNA oko Dubrovnika najmanje je jasan i logičan, sramota je što je sve tamo rađeno', ističe Mamula. Za sam raspad Jugoslavije po njemu su najviše krivi komunisti koji se nisu pravodobno reformirali, a najveću odgovornost za sve tragično što je uslijedilo nakon onoga što on naziva 'razbijanjem Jugoslavije', Mamula pripisuje onima koji su tada bili na vlasti.

Mamula koji danas živi u Tivtu i ima 90 godina, kazao je kako se Jugoslavija nije raspala, već je razbijena. Vojno vodstvo JNA, ističe on, snosi odgovornost što nije izvršilo državni udar te je dozvolilo da nacionalističke vođe i separatističko ponašanje 'dviju zapadnih republika' gurnu JNA u ruke srpskog nacionalizma, koji je JNA beskrupulozno iskoristio u međunacionalnom ratu i na kraju odbacio.

Po njegovim su riječima, Slovenija i Srbija pokrenule mehanizam razbijanja Jugoslavije, a problemi odnosa sa Slovenijom nisu ležali u vojsci, već su problemi bili u uređenju države, a JNA je postala poligon sudara različitih koncepcija o uređenju jugoslavenske države. 'Vatre su potpaljene u kući, a vatrogasci su, umjesto da pomognu da se požar ugasi, srušili kuću do kraja. Mi iz JNA htjeli smo da se Jugoslavija sačuva i reformira u mirnim uvjetima, jer smo procjenjivali da sve drugo vodi u rat, ali mi nismo imali vlast u SFRJ', rekao je Mamula.

'Vlast je bila u republikama, a na razini savezne države vlast, ako je i postojala, bila je u rukama dvaju predsjedništava: države i partije, zapravo partije prije svega. Zato je i najveća odgovornost za sve ono tragično što je proisteklo iz razbijanja Jugoslavije na onima koji su držali vlast', dodao je. Nacionalizam je, po njegovim riječima, u Hrvatskoj postojao i prije bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića, ali je eksplodirao poslije 'mitingašenja i njegovog pokušaja prekrajanja Jugoslavije'.

'Pritom ne sporim da je Srbija imala legitimna prava urediti svoje odnose s pokrajinama tako da ne štete Srbiji kao cjelini. Nije ni sporno da su komunisti u Hrvatskoj predali vlast nacionalistima, kao što su to učinili i komunisti u Sloveniji. Zapravo za raspad Jugoslavije najviše su krivi komunisti, koji se nisu na vrijeme reformirali, zaključuje vremešni jugo-admiral, rođen 1921. u općini Gvozd. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene