Republika Hrvatska još uvijek ima malo slavonsko selo u svom vlasništvu. Prije godinu i pol upozoravali smo na problem Krndije, sela nedaleko od Đakova, u kojoj mještani nisu vlasnici kuća u kojima žive. Ministar državne imovine Goran Marić tada je obećavao ovu situaciju provjeriti. A upravo zbog neriješenih papira, broj stanovnika s nekadašnjih tri tisuće danas je pao na samo 50.

Galerija


Nekada je selo Krndija bilo bogato, radilo se punom parom, a imali su i kino dvoranu. Danas pustoš od 24 useljene kuće u derutnom stanju.

Vezani članci Goran Marić (Foto: Dnevnik.hr) Bivši ministar u problemima: Povjerenstvo utvrdilo nesklad u imovinskoj kartici Gorana Marića Gordan Jandroković (Foto: Dnevnik.hr) Jandroković: "Goran Marić ostavku je dao sam. Nije mu bilo lako"

Za mještane ovog sela kanalizacija je stran pojam, a nekima i pitka voda.

No, ministar državne imovine Goran Marić prije godinu i pol ostao je zatečen ovom pričom, ali i obećao pomoć pri rješavanju tog problema.

"Nisam upoznat s tim slučajem, ali predlažem, molim načelnika općine da uputi zahtjev u Ministarstvo pa ćemo mi u Ministarstvu izvršiti uvid u okolnosti, u situaciju i sigurno ćemo pomoći rješavanju tog problema", govorio je Marić u prosincu 2016. godine.

Goran Marić, ministar državne imovine (Foto: Dnevnik.hr)
Goran Marić, ministar državne imovine (Foto: Dnevnik.hr)

Kako bi se situacija donekle popravila, Općina se obraćala svim bivšim agencijama za državnu imovinu, ali i ministarstvu.

"Mi smo se obraćali AUDIO-u, DUUDI-ju, Ministarstvu državne imovine i još uvijek nema nekog modela", kaže Nikola Milanović, pročelnik Općine Punitovci.

Iako ministar Marić tvrdi da se iz Općine nisu obraćali, ponovno nudi pomoć. "Sve moguće poteškoće i probleme Ministarstvo državne imovine, ako je moguće naći zakonsko rješenje ćemo iznaći. Općina mora uz zahtjev dostaviti svu potrebnu dokumentaciju i onda ćemo u okviru zakonskih mogućnosti dati sve od sebe da pronađemo kako pomoći tim ljudima", kaže Marić.

No, ova će priča sutra možda i dobiti nastavak. Ministar Marić pozvao je načelnicu Punitovaca u Zagreb na dogovor, a sastanak je zakazan sutra u 11 sati. Možda će mještani Krndije ugledati sunce kroz prozore, a ne kroz krovove.