Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mještani ne posjeduju ništa

APSURDNA SITUACIJA Cijelo selo slučajno završilo u vlasništvu države

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Država se svog sela još nije odrekla, iako ga nije tražila niti joj treba.

Republika Hrvatska u svom vlasništvu ima jedno cijelo selo i to slučajno. Nije ga tražila niti joj treba, u njega nije ulagala, ali ga ni ne da.

Pročitajte i ovo Rusi slučajno bombardirali vlastito selo uništene kuće VIDEO/FOTO Rusi slučajno bombardirali vlastito selo: "Došlo je do abnormalnog pražnjenja spremnika oružja" Krndija, selo u državnom vlasništvu (Foto: Dnevnik.hr) Ministar opet obećaje rješenje Tužna priča o malom slavonskom selu u državnom vlasništvu: Nekad su imali 3000 stanovnika, danas svega 50

Krndija nedaleko od Đakova talac je apsurdne situacije, u kojoj mještani nisu vlasnici čak ni kuća u kojima žive. Zbog svega toga, broj obitelji s nekadašnjih tristotinjak pao je na svega 24!

U nekad bogatom selu s kuglanom i kinom, mještani danas ne posjeduju ništa.

„Mi nemamo tu nijednu kuću našu. To je sve državno i švapsko“, kaže Damir Kijanica iz Krndije.

Selo oduzeto stanovništvu njemačkog podrijetla prije Drugog svjetskog rata

Prije Drugog svjetskog rata Krndija je oduzeta stanovništvu njemačkog podrijetla. Republika Hrvatska ga je naslijedila i zadržala.

Selo nema kanalizaciju, vodovod, ovdje se ne može graditi, kupovati, prodavati, čak ni nasljeđivati jer sve je u vlasništvu države - osim crkve... i mjesnog groblja

U međuvremenu naseljeni stanovnici ovdje žive već pola stoljeća, no kuće nisu obnavljali jer - nisu njihove.

Stare 80 i više godina kuće su se počele raspadati.

„Nema se života, takav ti je život!“, kaže Luka Šimić.

Iako je selo na potpomognutom području i mještani imaju pravo na građevinski materijal, nove kuće ne grade jer nitko nema - svoju parcelu.

„Ne možemo ništa ni sagraditi što bi htjeli, možda bi netko sagradio i novu kuću, šta ja znam, ne mo'š, kad to nije naše“, kaže Đorđe Novaković.

Općina se obraćala svim bivšim agencijama za državnu imovinu, sada pomoć traži od novog ministarstva.

„Očekujemo da vlasništvo Krndije prepusti Općini Punitovci gdje bi Općina Punitovci omogućila svima koji su na tom području da oni sebi riješe ta stambena pitanja“, kaže Jasna Matković, načelnica općine Punitovci.

Ministar ostao zatečen

Ministar državne imovine ostao je zatečen.

„Nisam upoznat s tim slučajem, ali predlažem i molim načelnika općine da uputi zahtjev u Ministarstvo pa ćemo mi u Ministarstvu izvršiti uvid u okolnosti u situaciju i sigurno ćemo pripomoći rješavanju tog problema“, kaže Goran Marić, ministar državne imovine.

Selo s 2000 državnih hektara zemlje i 90 parcela, smješteno blizu Đakova, Osijeka i Našica, umjesto da se razvija - umire.

„Kad bi to nama država pustila, ima potencijala da bi ljudi to kupili, da bi gradili“, kaže Ilija Bošković, predsjednik Mjesnog odbora Krndije.

„Nemaš kupatilo, nemaš trgovinu, nemaš vodu nego iz bunara, neki nemaju čak ni bunar. Nemaš, pa eto, osnovne uvjete za život“, kaže Rosa Pop.

Pa ipak, država se svog sela - još nije odrekla.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene