Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komentirao i Turudića i "lex AP"

Malenica očekuje kraj bijelog štrajka: "Bit ćemo konstruktivni. To očekujemo i od njih"

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica
Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica Foto: Goran Mehkek/Cropix
Ministar Ivan Malenica komentirao je u srijedu kako očekuje kraj tzv. bijelog štrajka nakon najavljenog sastanka sudaca i Vlade, saborsku raspravu o imenovanju Ivana Turudića glavnim državnim odvjetnikom te novu stavku prijedloga zakona o zabrani objaljivanja informacija iz istraga.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica kazao je u srijedu kako očekuje da tzv. bijeli štrajk pravosudnih dužnosnika završi nakon sutrašnjeg sastanka s predstavnicima Udruge hrvatskih sudaca te da je vlada otvorena za razgovore o unapređenju statusa sudaca i državnih odvjetnika.

"Bit ćemo konstruktivni i to očekujem od njih. Bilo bi neozbiljno da je sada ovdje iznosim ponudu. Vidimo u proteklih nekoliko dana da imamo pomirljivi ton od strane predstavnika Udruge hrvatskih sudaca, tako da vjerujem da će sutrašnji sastanak završiti u pozitivnom ozračju", rekao je.

Upitan hoće li koalicijski partneri podržati vladin izbor suca Visokog kaznenog suda Ivana Turudića za novog glavnog državnog odvjetnika, Malenica je odgovorio kako su koalicijski partneri na jučerašnjem sastanku iskazali punu potporu Turudiću.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron Bomba francuskog predsjednika Jednim SMS-om Macron je možda uništio sporazum koji je nastajao dva desetljeća

Ministar je prokomentirao i saborsku raspravu u srijedu o prijedlogu odluke o imenovanju Ivana Turudića glavnim državnim odvjetnikom. "Danas smo svjedočili bezidejnoj oporbi. Bilo je mnogo jakih riječi i optužbi koje su izazvale reakcije, uključujući i želju da i oni sami budu glavni državni odvjetnici. Čuli smo razne želje i ideje, ali ništa konstruktivno. Vidjet ćemo kako će se rasprava dalje odvijati", istaknuo je.

Izbor ustavnih sudaca nakon parlamentarnih izbora

Govoreći o izboru ustavnih sudaca, Malenica je rekao da je predsjednik Ustavnog suda dostavio predsjedniku Hrvatskog sabora informaciju o isteku mandata za 10 od ukupno 13 ustavnih sudaca.

"Postoji razdoblje koje se može produžiti za suce kojima je istekao mandat. Potrebna je dvotrećinska većina, potrebni su dogovori za izbor ustavnih sudaca. Pretpostavljam da nas to čeka iza izbora", rekao je dodajući da se o tome dosad nije razgovaralo.

Ministar je i dodatno pojasnio dodanu novu stavku prijedloga Kaznenog zakona o zabrani objavljivanja informacija iz istraga koja se odnosi na pretežiti javni interes, a o kojem će u svakom konkretnom predmetu odlučivati državno odvjetništvo i suci.

"Ono što smo unaprijedili u odnosu na prvu verziju koja je bila na javnom savjetovanju je zapravo zaštita novinara od kaznenog progona u svojstvu počinitelja, ali isto tako i poticatelja i pomagača, ali isto tako imamo i javni interes koji također predstavlja razlog za neprocesuiranje", rekao je.

Pročitajte i ovo Manuel Runić, ravnatelj istarskih domova zdravlja Istarski domovi zdravlja Skandal na presici! Ravnatelj šokirao optužbama pa podnio ostavku: "Bivša uprava djelatnicama kupovala torbice Tommy Hilfiger i štikle"

Pročitajte i ovo Ilustracija Tipična hrvatska priča Kako je ministar Piletić obmanuo javnost: Majka iz Slavonskog Broda rodila devetero djece, petero joj već oduzeli. Je li mališan trebao umrijeti da se spase preostala djeca?

Na pitanje da pojasni najavu premijera Andreja Plenkovića o razmatranju jačanja Zakona o državnom odvjetništvu i detaljnije razrade odredbe o komunikaciji DORH-a u predmetima od javnog interesa u skladu s preporukama Vijeća Europe, Malenica je kazao da će Zakon o DORH-u jasnije propisati i omogućiti proaktivniju komunikaciju o pojedinim predmetima.

"Bez obzira na već postojeća pravila rada Državnog odvjetništva, trebalo bi omogućiti iznošenje određenih informacija o kaznenim postupcima kada postoji interes javnosti", dodao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene