Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uoči prosvjeda

Obrat oko tzv. Lex AP-a: "Dodat ćemo još jedan stavak, nema kaznenog djela ako je u javnom interesu"

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica dao je izjavu nakon koalicijskog sastanka.

Ministar pravosuđa Ivan Malenica obratio se medijima nakon koalicijskog sastanka. 

Rekao je kako je dinamika dogovora sa sucima ispoštovana.

"Objektivna okolnost koja nas je omela u tome da to riješimo još prošle godine je štrajk pravosudnih službenika. Sad smo u situaciji da donosimo uredbe koje bi trebale biti na sjednici Vlade, nakon što se sindikati očituju. Ono što je i predsjednik Vlade istaknuo je da nije realno da u ovom mandatu riješimo pitanje indeksacije i platnih razreda", rekao je.

"Dijalog i povjerenje mora postojati. Još prošle godine sam im rekao da nije realno da do kraja godine imamo takav zakon. Vjerujem da ćemo u budućnosti postići nekakav dogovor na tom sastanku", dodao je.

O Ivanu Turudiću 

"Ako Ivan Turudić bude izabran, dolazi u Državno odvjetništvo Republike Hrvatske s jednog drugog segmenta stupnja vlasti, dakle sa suda, i sigurno ima drugačije viđenje o radu državnog odvjetništva", rekao je. 

Upitan je i o Turudićevom odgovoru na saborskom Odboru za pravosuđe o slučaju u kojemu se morao izuzeti sa suđenja svom bratiću.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Lovranu - 5 U Lovranu FOTO Stravični detalji nesreće u kojoj je smrtno stradala mlada djevojka: "Nesretnu je curu vukao 20-ak metara, prizor je bio strašan"

Rekao je da je bitno da je njegov bratić osuđen, te da će u Saboru sutra biti rasprava na tu temu.

"Možda se nije u tom trenutku sjetio ili se nespretno se izrazio, ne znam", rekao je Malenica. 

Izmjene Kaznenog zakona

Na sastanku koalicije bilo je riječi i o izmjenama Kaznenog zakona, Zakona o kaznenom postupku i Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji.

Rekao je da će u zakon dodati još jedan stavak i reći da nema kaznenog djela ako su informacije otkrivene u interesu žrtve kaznenog djela, u interesu obrane u kaznenom postupku ili u drugom pretežitom javnom interesu.

"To je nešto što će biti pripremljeno za drugo čitanje na Vladi, odnosno u Saboru, u donosu na prvi prijedlog koji je bio na javnom savjetovanju. Konačni prijedlog zakona sadržavat će i stavak koji se odnosi na nemogućnost kažnjavanja novinara kao počinitelja, poticatelja ili pomagača. Dodali smo i odredbu koja se odnosi na pretežiti javni interes, odnosno interes obrane i zaštita žrtava kaznenog postupka", rekao je Malenica. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene