Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak pregovora

Štrajk ušao u drugi tjedan: Ministar Malenica najavio kad će razgovarati sa sucima

Ministar Malenica najavio je da će sa sucima razgovarati u srijedu ili četvrtak.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u ponedjeljak je prilikom otvaranja Općinskog suda u Splitu najavio da će u srijedu ili najkasnije u četvrtak imati razgovor s predstavnicima Udruge hrvatskih sudaca koja je u tzv. bijelom štrajku.

Udruga hrvatskih sudaca (UHS) koja od 22. siječnja provodi "mjere upozorenja" kojima se priključila i udruga državnih odvjetnika, u nedjelju je najavila da će se njihov upravni odbor sastati najkasnije 1. veljače, kada će odlučiti o daljnjim koracima, ovisno o dotad zaprimljenoj ponudi Vlade.

Pročitajte i ovo Jurica Lovrinčević, bivši savjetnik ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića Afera Mreža USKOK pokrenuo istragu protiv bivšeg Filipovićeva savjetnika Jurice Lovrinčevića: Evo za što ga se tereti

Malenica u ponedjeljak u Splitu medijima nije želio reći o kojim se konkretnim ponudama radi rekavši da je ministarstvo čitavo vrijeme otvoreno za razgovore. Očekuje sa strane ministarstva, ali i sudačke udruge konstruktivni doprinos kako bi se okončao štrajk sudaca.

Malenica je odgovarajući na pitanja novinara ponovio da su još prošle godine za 580 eura povećane plaće, pogotovo sucima prvog stupnja gdje je najveći broj sudskih postupaka. Ministar je kazao da "svi zajedno moramo raditi na tome" da se ubrzaju sudski postupci i da pravosuđe bude učinkovitije.

"U svakom konkretnom postupku imamo nekoliko dionika. To je sudac, stranka, odvjetnici i eventualno državni odvjetnici. Svi oni trebaju zajedno raditi na tome da se postupci okončaju u što kraćem roku", rekao je Malenica.

Pročitajte i ovo Ilustracija susjedi se žalili Osnovnoškolci ostali bez turnira u šahu, razlog je bizaran: "Sramota je da se brane ovakve stvari"

Dodao je da je na Ministarstvu pritom da osigura materijalne uvjete, kvalitetni normativni okvir i digitalizira pravosuđe.

"To i je ono što mi činimo, ali je svaki predmet zaseban i u njemu sudi sudac, postupaju odvjetnici, a i stranke odlučuju o nekim stvarima tako da tu treba postojati sinergija kako bi pravosuđe bilo učinkovitije, pa samim time i percepcija bolja", poručio je Malenica.

UHS je u nedjelju izvijestio da je posljednji kontakt s ministrom bio 19. siječnja, kada im je ponovljena ponuda za materijalna prava koju su članovi UHS-a ranije odbili i najavili mjere upozorenja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene