Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MAĐARI NAPALI I RUMUNJE

'Država smo stara 1.000 godina. Europu smo branili puno puta - tako će biti i sada'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađarski ministar napao je rumunjskog kolegu nakon što je ovaj Mađarsku namjeru da gradi žičanu ogradu i uz granicu s Rumunjskom nazvao autističnim činom.

Nakon oštorg napada na Hrvatsku, mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto obrušio se na rumunjskog kolegu. Naime, Mađarska planira postavljanje žičane ograde i uz granicu s Rumunjskom, što je rumunjski ministar Bogdan Aurescu opisao kao autističan i neprihvatljiv čin koji vrijeđa duh Europske unije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izbjeglička kriza Europska komisija Hrvatskoj odobrila 16,4 millijuna eura iz kriznih fondova Slika nije dostupna Na granicu s Hrvatskom U Sloveniju stiglo 125 km žičane ograde - bit će postavljena u nekoliko dana?

Szijjarto mu je u nedjelju poručio da je od njega očekivao malo više skromnosti obzirom da je ministar u zemlji čiji je premijer suočen sa suđenjem. Referenca je to utemeljena na optužbama za korupciju koje su nedavno podnesene protiv rumunjskog premijera Victora Ponte.

Mađarski ministar: 'Hrvatska je lagala u lice Europskoj uniji'

'Mi smo država koja je više od 1000 godina stara i koja je kroz cijelu svoju povijest morala braniti ne samo sebe nego i Europu, mnogo puta. Tako će biti i sada, sviđalo se to rumunjskom ministru ili ne', dodao je Szijjarto. Mađarsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je rumunjskog veleposlanika na konzultacije u ponedjeljak.

Podsjetimo, Szijjarto je ranije optužio Hrvatsku da je 'prekršila mađarski suverenitet' poslavši migrante preko granice vlakom u pratnji hrvatskih policajaca.

'Umjesto da se pošteno pobrinu za izbjeglice, oni su ih odmah poslali u Mađarsku. Kakva je to europska solidarnost', upitao se ministar, dodajući da će Mađarska ubrzati gradnju ograde duž granice s Hrvatskom 'gdje to bude potrebno'.

U Tovarnik stižu nove izbjeglice, gradi se šatorsko naselje. Tisuće krenule prema mađarskoj granici na kojoj je smješten vojni konvoj

'Mađarska je još jednom dovedena u tešku situaciju', rekao je. 'Branit ćemo Europsku uniju, granice Schengenske zone i Mađarsku u skladu s europskim pravilima', zaključio je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene