Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Kakva je to solidarnost?'

Mađarski ministar: 'Hrvatska je lagala u lice Europskoj uniji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je "lagala u lice" Mađarskoj i Europskoj uniji tvrdeći da je sklopila bilateralni sporazum o prebacivanju tisuća migranata do mađarske granice, ocijenila je u subotu Budimpešta.

U novoj oštroj mađarskoj osudi, ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto optužio je Hrvatsku da je "prekršila mađarski suverenitet" poslavši migrante preko granice vlakom u pratnji hrvatskih policajaca.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na sastanku i Milanović IZBJEGLIČKA KRIZA Sastaju se čelnici zemlja EU, Afrike i Bliskog istoka Slika nije dostupna Nove trzavice Hrvatska policija povlači se s granice, Slovenci do jutra moraju pomaknuti ogradu

"Umjesto da se pošteno pobrinu za izbjeglice, oni su ih odmah poslali u Mađarsku. Kakva je to europska solidarnost", upitao se ministar na konferenciji za novinare u Dunakesziju, dodajući da će Mađarska ubrzati gradnju ograde duž granice s Hrvatskom "gdje to bude potrebno".

"Mađarska je još jednom dovedena u tešku situaciju", rekao je. "Branit ćemo Europsku uniju, granice Schengenske zone i Mađarsku u skladu s europskim pravilima."

Glasnogovornik mađarske vlade rekao je ranije da je Hrvatska iznevjerila Mađarsku i Europsku uniju ne braneći na odgovarajući način vanjsku granicu bloka. "Hrvatska je iznevjerila ne samo Mađarsku već i EU i odustala od svih svojih pravnih obveza", rekao je Zoltan Kovacs na konferenciji za novinare u Mohacsu.

Hrvatska bez prestanka dovodi izbjeglice na mađarsku granicu, dodao je.

Mađarska: Hrvatska je iznevjerila EU propuštajući migrante

Visoki savjetnik za sigurnosna pitanja Gyorgy Bakondi kazao je na istoj konferenciji za novinare da je Hrvatska prema Mađarskoj poslala u petak oko 8.000 migranata. Ne očekuje, kako je rekao, da se priljev smanji ili uspori. Kao i svi drugi, i oni su registrirani u skladu sa zakonima EU-a, dodao je.

Šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana Antal Rogan rekao da bi Mađarska mogla blokirati hrvatsko pristupanje Schengenu ako ona ne uspije obraniti vanjske granice EU-a.

"Ako Hrvatska digne ruke i kaže, 'ne, ne želim braniti granice', tada Mađarska može samo reći da ona nije spremna za priključenje Schengenu kada dođe trenutak odlučivanja", rekao je Rogan za Info Radio.

Mađarska je završila postavljanje žičane ograde duž 41 kilometra granice s Hrvatskom, sa željom da zaustavi priljev migranata u Zapadnu i Sjevernu Europu, izjavio je tijekom jutra glasnogovornik ministarstva obrane. "Ograda je završena u noći s petka na subotu", kazao je Attila Kovacs.

Budimpešta je odlučila postaviti žičanu ogradu duž 41 kilometra kopna, dok 330 km granice između dvije zemlje čini rijeka Drava, teška za prijelaz.

Budimpešta je već podigla takvu ogradu duž 175 km svoje granice sa Srbijom, pojačavši je potom čvrstom ogradom visokom četiri metra.

Mađarska želi postaviti ogradu i na dijelu granice s Rumunjskom, na istoku. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene