Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Lovrin nije znala ništa, uhićenici noće u zatvoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica pravosuđa Ana Lovrin izjavila je danas da nije znala za akciju Maestro i da na provedbu te akcije njezino Ministarstvo nije imalo utjecaja.

- To je posao koji spada u domenu Državnog odvjetništva i operativnog dijela Ministarstva unutarnjih poslova, odnosno policije. To su akcije koje se provode zajedno sa SOA-om, policijom i Državnim odvjetništvom, naravno u potpunoj tajnosti i diskreciji, jer upravo tako mogu davati rezultate, kazala je, među ostalim, ministrica Lovrin.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U slučaju 'Maestro' ponovno svjedočio predsjednik HFP-a Slika nije dostupna Predsjednik HFP-a svjedočio o slučaju Maestro

U akciji "Maestro" uhićeno je 6 osoba među kojima i tri
potpredsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela korupcije. Uhićeni se sumnjiče da su u korupcijskom lancu, među ostalim, sami na burzi kreirali uvjete pod kojima su kasnije kupovali dionice te radili malverzacije s državnim nekretninama koje su Fondu dane na raspolaganje. Ukupan iznos isplaćenog mita premašio je 800 tisuća eura.

Inače, šestoro uhićenih za primanje mita u Hrvatskom privatizacijskom fondu (HFP) večeras će se ipak pojaviti pred istražnim sucem zagrebačkog Županijskog suda, no neće biti saslušani, već će nakon sudskog evidentiranja prenoćiti u remetinečkom
zatvoru, doznaje se na Sudu.

Osumnjičeni za korupciju u privatizaciji istražnom su sucu trebali
biti prepraćeni već poslijepodne, no policija je od suda dobila
odobrenje da predistražnje radnje može provoditi još 24 sata.

Privedeni, među kojima su i tri potpredsjednika Fonda, na sudu neće biti večeras ispitani. Nakon uzimanja podataka prenoćit će u zagrebačkom zatvoru odakle će ujutro biti dovedeni na saslušanje, izjavio je istražni sudac Ratko Šćekić.

Državno odvjetništvo do sutra tako mora dovršiti posao na zahtjevnom predmetu i Sudu predočiti dokaze kako bi se protiv osumnjičenih za primanje milijunskih iznosa mita pokrenula sudska istraga.

Odvjetnik jednog od uhićenih potpredsjednika HFP-a, Ljubo Pavasović Visković, kazao je da činjenica što će osumnjičeni tek sutra biti saslušani pred sudom pokazuje kako Državnom odvjetništvu očito treba još vremena za rad na predmetu.

Osumnjičeni za korupciju u privatizaciji uhićeni su u jučerašnjoj
akciji "Maestro", nakon godine tajnog praćenja i rada prikrivenih
istražitelja. Još jedan osumnjičenik je u bijegu.

Prema pisanju medija privedeni su Josip Matanović, Ivan Gotovac i Robert Peša, zaduženi za pravne poslove te sektore prodaje i nekretnina u HFP-u.

Združenu akciju "Maestro" proveli su djelatnici policije, USKOK-a i Državnog odvjetništva, uz pomoć Sigurnosno obavještajne agencije (SOA). Samo su prikriveni istražitelji osumnjičenima isplatili oko milijun eura mita, tvrde čelnici policije, državnog odvjetništva i USKOK-a.

Uhićeni se sumnjiče da su sudjelujući u korupcijskom lancu, među ostalim, sami na burzi kreirali uvjete pod kojima su kasnije kupovali dionice te radili malverzacije s državnim nekretninama danima Fondu na raspolaganje. 

Ukupan broj malverzacija u Fondu bit će poznat tek nakon kriminalističke obrade koja će, kako se procjenjuje, potrajati
mjesecima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene