Premijer Andrej Plenković u petak je najoštrije osudio i nedopustivim ocijenio fizički napad na novinara Mladena Mirkovića te je zbog tog čina od stranačkog kolege, požeškog gradonačelnika Vedrana Neferovića, zatražio da se ispriča i trenutno povuče iz kampanje za lokalne izbore.


Požeški gradonačelnik u petak je u gradskoj vijećnici napao novinara 034 Portala Mladena Mirkovića koji je završio na obradi u bolnici, a cijeli slučaj istražuje i policija, a Plenković je u Varaždinu, gdje je dao podršku kandidatima HDZ-a za predstojeće lokalne izbore, najoštrije osudio taj "apsolutno neprimjeren" čin.

Vezani članci Viktor Šimunić Čovjek koji je razotkrio HDZ-ovca Tušeka na rubu suza: "Bojim se za život i egzistenciju, ne znam kaj su sve spremni napraviti" Damir Vanđelić Vanđelić potvrdio da s HDZ-om pregovara o utrci za Zagreb: "Ja mislim da imam šanse na mnogim izborima"

"Prije svega najoštrije osuđujem taj potez. Mislim da je on krajnje neprimjeren. Neovisno o razlozima ili bilo kakvom trenutku slabosti, da tako kažem. To je nedopustivo i tako nešto se ne smije dogoditi", rekao je Plenković.

'U telefonskom razgovoru sa zamjenicom glavnog urednika portala 034portal.hr, Matejom Barukić, doznajemo da je napadnuti novinar pušten iz bolnice na kućnu njegu te se trenutno nalazi na razgovoru u policiji.'

Predsjednik HDZ-a razgovarao je sa stranačkim kolegom te zatražio da se Neferović ispriča novinaru te trenutno povuče iz kampanje.

"Razgovarao sam s njim i zatražio sam da se trenutno povuče iz kampanje za lokalne izbore u kojima je on, istina, kandidat za dožupana, ali da više u aktivnostima kampanje ne sudjeluje i da se ispriča za napad koji je apsolutno neprimjeren", dodao je Plenković.

I HND osudio napad gradonačelnika Požege na novinara

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije je u petak osudilo fizički napad i prijetnje smrću koje je gradonačelnik Požege Vedran Neferović uputio novinaru lokalnog internetskog portala 034portal.hr Mladenu Mirkoviću, te zatražilo da policija hitno i temeljito istraži sve činjenice vezane uz ovaj događaj.

"Napad na novinara u Požegi dogodio se upravo dok se u Zagrebu održava međunarodna konferencija 'Zaštita ljudskih prava i jačanje demokracije u Europi', na kojoj sudjeluju pučki pravobranitelji iz više od 20 zemalja Europe i drugi istaknuti stručnjaci na području ljudskih prava, uključujući i medijske slobode", stoji u priopćenju HND-a koji je s današnjim događajem upoznao sudionike konferencije koja se odvija pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, među njima i Nilsa Muižnieksa, povjerenika Vijeća Europe za ljudska prava.

Napadnuti novinar Mladen Mirković trenutno je u požeškoj bolnici na pretragama. Prema njegovoj izjavi, gradonačelnik Neferović ga je oko 11 sati u prostorijama Grada Požege pozvao u svoj ured i pitao tko je autor nekog članka na portalu na kojem radi.

"Neferović je odmah počeo vikati i vrijeđati, prijetiti da će ubiti i mene i sve u redakciji (034portal.hr), pritisnuo me uza zid i lupio mi glavom o njega, nakon čega me je nastavio udarati nogom i izgurao iz ureda“, izjavio je Mirković. Gradonačelnik ga je nastavio nogom udarati i gurati i na stubištu, što su vidjeli i ljudi koji su se tamo našli, a dio zaposlenika gradske uprave je, kako izvješćuju mediji, vikao gradonačelniku da to ne čini. (Hina)