Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Hrvatskoj su na tržištu 44 lijeka koja sadrže hidroklortoazid (HCTZ), a koji se u kumulativnoj dozi povezuje s povećanim rizikom


Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode sredinom listopada zdravstvenim je radnicima poslala pismo u kojem upozorava na rezulate dvaju danskih istraživanja prema kojima kod pacijenata koji uzimaju lijekove za visoki krvni tlak, a koji sadržavaju hidroklortiazid (HCTZ), postoji povećan rizik od nemelanomskog raka kože.

Vezani članci Nezgode Prigrlili su rizik kao stil života, možete li pogoditi kako je to završilo? Slika nije dostupna Voltaren ne uzimajte sami, nego po preporuci liječnika!

Na tržištu Hrvatske trenutačno su 44 lijeka koja sadrže navedeni diuretik.

Konkretno, u obavijesti HALMED-a stoji kako je povezanost kumulativne doze HCTZ-a s odgovorom na terapiju primijećena kod karcinoma bazalnih i karcinoma pločastih stanica. Točnije, 50.000 miligrama kumulativne doze odgovara primjeni lijeka u dnevnoj dozi tijekom 11 godina, a uobičajena je dnevna doza 12,5 miligrama.

Navode da su ispitivanja pokazala povećen rizik pri izlaganju visokim kumulativnim dozama HCZT-a, pa bolesnike koji uzimaju HCTZ sam ili u kombinaciji s drugim lijekovima treba obavijestiti o riziku od nemelanomskog raka kože i savjetovati ih da redovito pregledavaju promjene na koži i odmah, ako zamijete lezije, o tome obavijeste svojega liječnika.

U obavijesti također stoji da se kod pacijenata koji su već preboljeli rak kože preispita primjena lijeka koji sadrži hidroklortiazid.

Procjenjuje se da oko 37 posto Hrvata ima povišeni krvni tlak. 

HALMED do danas nije zaprimio nijednu prijavu sumnje na pojavu nemelanomskog raka kože kod pacijenata liječenih hidroklorotiazidom.