Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predstavnici krovnih udruga liječnika, Hrvatske liječničke komore (HLK) i Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ), pozvali su danas novinare da o temama iz zdravstva obavještavaju objektivno, bez senzacionalizma, te da ne okrivljuju ljude prije nego im nadležne institucije dokažu krivnju.


Liječničke udruge održale su danas sastanak u povodu Dana liječničke etike, a temu sastanka "Hrvatski liječnici - žrtve ili suradnici javnih medija?", izabrali su ponukani velikim brojem negativno intoniranih medijskih priloga koji su objavljeni zadnjih mjeseci.

Vezani članci Agatha Christie Velika Agatha Christie "posudila" je svoj najveći hit od norveškog kolege? Otkriveni novi detalji Ginekološka ambulanta, ilustracija Dramatičan apel zadarskih ginekologa: "13.000 žena ostalo je bez liječnika, od njih je 600 trudnica"

"Molimo medije da u tekstovima čuvaju dostojanstvo ljudi i javno ih ne osuđuju prije nego se krivnja dokaže", kazala je predsjednica Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju HLK-a Mirjana Sabljar-Matovinović. Liječnička struka ne želi sakriti svoje greške, te je spremna snositi posljedice, ali nakon što se greške stručno utvrde.

Slabi odaziv liječnika na današnji skup, kaže Sabljar-Matovinović, pokazuje da se većina liječnika u kontaktu s medijima osjeća bespomoćno, misle da nisu dovoljno snažni boriti se s moći medija, što kod njih izaziva rezignaciju.
Loša komunikacija novinara i liječnika dovodi do netočnih i
nekorektnih priloga, nanosi štetu i jednoj i drugoj struci te ruši povjerenje građana u zdravstveni sustav, ustvrdio je predsjednik HLZ-a Hrvoje Šobat.

Zbog toga je nužno organizirati sustav stručne, točne i brze
komunikacije zdravstvenih ustanova i novinara, istaknuo je.

Kako bi novinarima pomogao u brzom dobivanju stručnih podataka, HLZ je novinskim redakcijama odaslao popis stručnih društava, te imena i telefonske brojeve dužnosnika HLZ-a koji im mogu dati tumačenja stručnih tema.

"Nije nam cilj prejudicirati odluke i komentirati stručne službe
Ministarstva zdravstva i povjerenstva HLK-a koja obavljaju nadzor, već pružiti novinarima stručne činjenice koje je neophodno znati prije donošenja zaključaka o mogućim propustima", napomenuo je Šobat.