Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predstavnici krovnih udruga liječnika, Hrvatske liječničke komore (HLK) i Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ), pozvali su danas novinare da o temama iz zdravstva obavještavaju objektivno, bez senzacionalizma, te da ne okrivljuju ljude prije nego im nadležne institucije dokažu krivnju.


Liječničke udruge održale su danas sastanak u povodu Dana liječničke etike, a temu sastanka "Hrvatski liječnici - žrtve ili suradnici javnih medija?", izabrali su ponukani velikim brojem negativno intoniranih medijskih priloga koji su objavljeni zadnjih mjeseci.

Vezani članci Ivana Jakir-Bajo, viceguvernerka HNB-a Počinje novi lov na kunu za kovanicu eura, objavljeni neki uvjeti: Mogu se javiti svi hrvatski građani... Fotografija kune i kovanica gotovo identičnog motiva Autor fotografije kune za DNEVNIK.hr: "Očekujem da mi se jave organizatori. Nikad me nitko nije pitao za dopuštenje. Ja nemam novca za odvjetnika''

"Molimo medije da u tekstovima čuvaju dostojanstvo ljudi i javno ih ne osuđuju prije nego se krivnja dokaže", kazala je predsjednica Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju HLK-a Mirjana Sabljar-Matovinović. Liječnička struka ne želi sakriti svoje greške, te je spremna snositi posljedice, ali nakon što se greške stručno utvrde.

Slabi odaziv liječnika na današnji skup, kaže Sabljar-Matovinović, pokazuje da se većina liječnika u kontaktu s medijima osjeća bespomoćno, misle da nisu dovoljno snažni boriti se s moći medija, što kod njih izaziva rezignaciju.
Loša komunikacija novinara i liječnika dovodi do netočnih i
nekorektnih priloga, nanosi štetu i jednoj i drugoj struci te ruši povjerenje građana u zdravstveni sustav, ustvrdio je predsjednik HLZ-a Hrvoje Šobat.

Zbog toga je nužno organizirati sustav stručne, točne i brze
komunikacije zdravstvenih ustanova i novinara, istaknuo je.

Kako bi novinarima pomogao u brzom dobivanju stručnih podataka, HLZ je novinskim redakcijama odaslao popis stručnih društava, te imena i telefonske brojeve dužnosnika HLZ-a koji im mogu dati tumačenja stručnih tema.

"Nije nam cilj prejudicirati odluke i komentirati stručne službe
Ministarstva zdravstva i povjerenstva HLK-a koja obavljaju nadzor, već pružiti novinarima stručne činjenice koje je neophodno znati prije donošenja zaključaka o mogućim propustima", napomenuo je Šobat.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju