Obavijesti Video Pretražite Navigacija
detalji nadzora

Liječnici tijekom radnog vremena rade u privatnim klinikama, oglasilo se Ministarstvo zdravstva

Vili Beroš - 1
Vili Beroš - 1 Foto: Damir Krajac / CROPIX .
Liječnici tijekom radnog vremena rade u privatnim klinikama. O tome je izvijestio Dnevnik Nove TV, a sad se o tome oglasilo Ministarstvo zdravstva. Pojedine slučajeve uputili su na prekršajne sudove.

Nadzor Ministarstva zdravstva otkrio je kako liječnici tijekom radnog vremena rade u privatnim klinikama.  O tome je izvijestio Dnevnik Nove TV, a sad se o tome oglasilo Ministarstvo zdravstva. 

U Zagrebu i Splitu utvrdili su u neopravdane izostanke s radnog mjesta te rad djelatnika iz javnih zdravstvenih ustanova u privatnim ustanovama bez odgovarajućih dopusnica ravnatelja ustanova u kojima su zaposleni.

Zdravstveno-inspekcijski nadzori provedeni su u zagrebačkom i splitskom KBC-u te 2 privatne zdravstvene ustanove u Zagrebu i 3 privatne ustanove u Splitu. U Zagrebu je utvrđeno 7 težih povreda iz radnog odnosa, 6 za rad bez odobrenja i rad tijekom radnog vremena u privatnoj ustanovi, te 1 za odsustvo s posla u radno vrijeme.

Nadalje, u Splitu je utvrđeno 12 prekršajnih postupaka, 18 težih povreda obveza iz radnog odnosa, 15 za rad bez odobrenja i rad tijekom radnog vremena u privatnoj ustanovi te 3 za odsustvo s posla u radno vrijeme.

Priopćenje Ministarstva zdravstva prenosimo u cijelosti: 

"Do sada obavljeni zdravstveno-inspekcijski nadzori u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama u Zagrebu i Splitu utvrdili su u određenoj mjeri neopravdane izostanke s radnog mjesta te rad djelatnika iz javnih zdravstvenih ustanova u privatnim ustanovama bez odgovarajućih dopusnica ravnatelja ustanova u kojima su zaposleni.

Prekovremeni rad, liste čekanja i ostali izazovi u zdravstvenom sustavu ovise o nizu faktora, a ponajprije zahtijevaju potpuno ispunjavanje radnog vremena u javnoj zdravstvenoj ustanovi.

Upravo zbog pacijenata i svih savjesnih djelatnika u javnom zdravstvenom sustavu, ne želimo zatvarati oči pred tim nepravilnostima stoga su pojedini slučajevi upućeni nadležnim prekršajnim sudovima, a o istom su obavješteni i ravnatelji ustanova radi poduzimanja mjera sukladno Zakonu o radu", izjavio je ministar Beroš najavljujući da će se i nadalje provoditi sustavni nadzori te činiti konkretni koraci u smjeru postizanja bolje organizacije svih dijelova zdravstvenog sustava i preduvjeta za provedbu reformskih mjera.

Što je sve uočeno?

Zdravstveno-inspekcijski nadzori provedeni su u zagrebačkom i splitskom KBC-u te 2 privatne zdravstvene ustanove u Zagrebu i 3 privatne ustanove u Splitu.

U Zagrebu je utvrđeno 7 težih povreda iz radnog odnosa, 6 za rad bez odobrenja i rad tijekom radnog vremena u privatnoj ustanovi, te 1 za odsustvo s posla u radno vrijeme.

Nadalje, u Splitu je utvrđeno 12 prekršajnih postupaka, 18 težih povreda obveza iz radnog odnosa, 15 za rad bez odobrenja i rad tijekom radnog vremena u privatnoj ustanovi te 3 za odsustvo s posla u radno vrijeme.

"Ispunjavanje radnih obveza temelj je funkcioniranja svakog sustava uključujući i zdravstvenog. Prekovremeni rad, liste čekanja i ostali izazovi s kojima se suočavaju i pacijenti i djelatnici zdravstvenog sustava ponajprije zahtijevaju profesionalnost i etičnost na radnom mjestu kao i maksimalnu posvećenost pacijentima, što većina naših liječnika i djelatnika čine.

Pročitajte i ovo HND na Markovu trgu ''Oprostite što smetam, ne mogu disati'' HND uručio zahtjeve Vladi: ''Smrt Vladimira Matijanića je na duši čovjeka kojega odnedavno zovemo AP''

Upravo zbog njih i naših pacijenata, ova zdravstvena administracija ne želi tolerirati utvrđene nepravilnosti od strane pojedinaca u zdravstvenom sustavu kao što to ne bi smjeli ignorirati niti ostali dionici zdravstvenog sustava", istaknuo je ministar Beroš napominjući da su svi ravnatelji javnih zdravstvenih ustanova obvezni aktivno upravljati svim procesima u njihovoj zdravstvenoj ustanovi uključujući i organizaciju rada, korištenje i kontrola radnog vremena djelatnika i ispunjavanje svih obveza prema pacijentima", naveli su u prioćenju. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene