Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hitne izmjene

Lex Perković već sutra na Vladi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Banski dvori sutra šalju izmjene o 'lex Perković' i mišljenje o ustavnim promjenama o nezastarjevanju teških zločina.

Neslužbeno, na prijedlog Ministarstva pravosuđa, Vlada će već na sutrašnjoj sjednici utvrditi izmjene Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s EU, po kojima će se europski uhidbeni nalog, od 1. siječnja sljedeće godine, primjenjivati i na zločine počinjene prije 2002.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Večeras u 19:15 Ministar pravosuđa Orsat Miljenić gost Dnevnika Nove TV Slika nije dostupna Tema dana Vjerujete li da će Europska komisija kazniti Hrvatsku?

Istovremeno će Vlada dati mišljenje na ustavne promjene koje je predložila  vladajuća koalicija da se u Ustav ugradi nezastarjevanje svih teških ubojstava, a ne samo političkih.

U Vladi tumače da te izmjene same po sebi ne mogu osigurati izručenje Josipa Perkovića Njemačkoj, čije ga pravosuđe tereti da je organizirao ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Naime, u zakonu ostaje odredba po kojoj sud mora odbiti zahtjev za izručenje za kaznena djela za koje je u Hrvatskoj nastupila zastara, a u Vladi kažu da je taj članak potpuno u skladu s europskom pravnom stečevinom i da nije bio predmet spora s Europskom komisijom.

Tvrde i da je Perkovićevo izručenje moguće jedino ako se promijeni Ustav pa će se Vlada sutra očitovati i o SDP-ovu prijedlogu ustavnih promjena kojima bi se ukinula zastara za politički motivirana ubojstva.

>> Orsat Miljenić: Do 1. siječnja 2014. mijenja se 'lex Perković'

Prema tim izmjenama Ustava i prema europskom uhidbenom nalogu bilo bi moguće izručiti Josipa Perkovića Njemačkoj iako je 1998. nastupila zastara.

Izmjene Ustava, nađe li se u Saboru potrebna dvotrećinska većina, na snagu bi mogle stupiti već do kraja listopada.

U Vladi su zadovoljni postignutim kompromisom s Europskom komisijom po kojem će Hrvatska europski uhidbeni nalog bez ograničenja primjenjivati najkasnije od 1. siječnja 2014., a ne od 15. srpnja, kako je Vlada ranije predlagala.

Ističu da je dogovor postignut još prije tjedan dana u razgovoru premijera Zorana Milanovića i predsjednika Europske komisije Jose Manuela Barrosa.

Banski dvori zadovoljni su i porukom europske povjerenice Viviane Reding koja je pohvalila napore Vlade u provođenju Zakona i pokušajima da se u Vukovar uvedu dvojezični napisi na ćirilici. Podsjetila je kako je to bio dio pregovora u poglavlju pravosuđa, kao i posljednjeg izvješća o napretku Hrvatske prije pristupanja EU. (M.B./Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene