Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žurno!

Orsat Miljenić: Do 1. siječnja 2014. mijenja se 'lex Perković'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding sastala se s hrvatskim ministrom pravosuđa Orsatom Miljenićem. Dogovorena je žurna izmjena 'lex Perković'.

Povjerenica Viviane Reding u Bruxellesu je s ministrom Orsatom Miljenićem razgovarala o primjeni europskog uhidbenog naloga u Hrvatskoj. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hitne izmjene Lex Perković već sutra na Vladi Slika nije dostupna 'Lex Perković' Reding: Još nema kompromisa s Hrvatskom

Na konferenciji za novinare objavljeno je kako će Hrvatska žurno promijeniti 'lex Perković' pri čemu će skinuti vremensko ograničenje primjene europskog uhidbenog naloga.

>> Reding: Još nema kompromisa s Hrvatskom

Vremensko ograničenje ukida se najkasnije do 1. siječnja 2014. godine.

'Republika Hrvatska će žurno poduzeti sve potrebne korake kako bi brzo i bezuvjetno uskladila zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s okvirnom odlukom o europskom uhidbenom nalogu. Ovo ukidanje vremenskog ograničavanja koje je onemogućavalo primjenu europskog uhidbenog naloga na djela počinjena prije 2002. godine omogućit će da se uhidbeni nalog primjenjuje na sva kaznena djela, neovisno o datumu počinjenja. Ono što je vrlo važno i što smo i do sada isticali je da izmjene zakona idu žurnu proceduru. One su već krenule u vladinu proceduru i očekujem da će vrlo brzo biti i u Saboru. Zakon će na snagu stupiti najkasnije do 1. siječnja 2014. godine', rekao je Miljenić.

Što se tiče pokrenutog postupka 'odgovarajućih mjera' protiv Hrvatske, Reding je rekla da će se procedura pokrenutih 'mjera' zaustaviti nakon što Zakon bude promijenjen na način koji je dogovoren na sastanku.

Podsjetimo, Hrvatska je i ranije izrazila spremnost da promijeni sporni zakon, kolokvijalno nazvan 'lex Perković', s tim da bi on stupio na snagu 15. srpnja 2014., što je Europskoj komisiji bilo neprihvatljivo.

Stoga je Komisija prošli tjedan započela postupak konzultacija sa zemljama članicama o aktiviranju zaštitnih mjera predviđenih člankom 39. hrvatskog pristupnog ugovora, zbog toga što hrvatski zakon o uhidbenom nalogu nije u skladu s europskom pravnom stečevinom. Zemlje članice imale su deset radnih dana da se o tome očituju.

Nakon toga uslijedila je živa diplomatska aktivnost i učestali kontakti kako bi se spriječilo uvođenje sankcija.

Isti dan kada je Komisija najavila pokretanje postupka telefonski su razgovarali premijer Zoran Milanović i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i dogovorili se da će pokušati učiniti sve kako bi se spriječile sankcije, a nakon toga hrvatski predstavnici su bili u stalnom kontaktu s Europskom komisijom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene