Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bolja dijagnostika

LBC: Pacijente će se manje bosti, a dobit će se više odgovora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pravu revoluciju u dijagnosticiranju, a time i u liječenju karcinoma donosi nova metoda, jednoslojna tekućinska citologija. U Hrvatskoj je tek u povojima, a edukacijski centar za cijelu regiju postao je Split.

Pacijente će se trebati manje bosti, a dobit će se više odgovora i samim time moći će se propisati bolja terapija, i na taj način naravno i produžiti život. Nekad liječnici znaju da je u pitanju maligni tumor, ali ne znaju točno koji tip, ovo bi moglo riješiti te dileme.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dobra vijest za pacijente Radi smanjenja lista čekanja HZZO ugovorio dodatne dijagnostičke postupke Slika nije dostupna OBRATITE PAŽNJU NA SIMPTOME Alarmantni podaci: Od ove bolesti svakog dana u Hrvatskoj jedna žena oboli, a jedna umre. Liječniku najčešće stignu – prekasno

Ova metoda pokazala se izvrsnom u sprečavanju raka grlića maternice. Za sada se primjenjuje u Zagrebu i Splitu. Ta je metoda nešto skuplja, no s njom je primjerice papa test precizniji i može se raditi rjeđe što onda u konačnici opravdava cijenu.

Punkcija žlijezde slinovnice Ante Lenđera bolna je, no izdržati je kaže mora. 'Oni ovo treći put punciraju', rekao je Ante. A ovoga puta primijenit će se nova metoda u dijagnostici, jednoslojna tekućinska citologija trebala bi dati više odgovora.

'Mi znamo da se radi o malignom tumoru, ali ne znamo točno tip tumora i sad mislimo da ćemo ovom novom metodom možda uspjeti jednostavno radi pacijenta dobiti konkretniju dijagnostiku', rekla je Renata Beljan, citolog.

LBC, kako ga popularno zovu u dijagnostici tumora, splitski su citolozi počeli primjenjivati ovih dana. Ipak, pretraga se za sada zbog skupoće neće primjenjivati rutinski. 'Veoma je značajna za problematične uzorke kada se ne može dobiti uzorak za patologiju, gdje bi mogli već iz malog uzorka diferencirati tip tumora što će pomoći našim kliničarima onkolozima da bi odredili adekvatnu terapiju', rekla je Dinka Šundov, odjel za kliničku citologiju.

LBC se već primjenjuje u Zagrebu i Splitu, ali u ginekologiji. Doktor Marko Dražen Mimica kaže da je dijagnoza koja se dobiva papa testom na taj način sigurnija, a može dati i odgovore na više pitanja iz samo jednog uzorka. 'Može se ciljano dakle dobiti i dijagnoza prisustva humanog papiloma virusa, klamidije i nekakvih poremećaja zgrušavanja', rekao je dr.Mimica. Što je primjerice bitno kod uzimanja oralne kontracepcije.

'Nakon takvog cjelokupnog pregleda takva pacijentica više ne treba pregled tri do pet godina. S takvim jednim pristupom Engleska je u potpunosti izliječila, odnosno spriječila nastanak karcinoma cerviksa', rekao je Šimun Anđelinović, predstojnik Kliničkog zavoda za patologiju. Stoga bi i Hrvatska mogla krenuti tim stopama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene