Obavijesti Pretražite Navigacija
OBRATITE PAŽNJU NA SIMPTOME

Alarmantni podaci: Od ove bolesti svakog dana u Hrvatskoj jedna žena oboli, a jedna umre. Liječniku najčešće stignu – prekasno

Žene u parku, ilustracija (Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL)
Žene u parku, ilustracija (Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL) Nikola Cutuk/PIXSELL
1/2 >> Pogledaji ovu galeriju \'\'Sve za nju\'\' (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) \'\'Sve za nju\'\' (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL +0 Žene u parku, ilustracija (Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL) Galerija
Od raka jajnika u Hrvatskoj godišnje oboli oko 400 žena, a umre ih više od 300, upozoreno je u utorak na javnoj tribini "To nisu samo ženske stvari", na kojoj je istaknuto da je polovica svih smrti od genitalnih karcinoma u Hrvatskoj uzrokovana rakom jajnika.

Rak jajnika tihi je ubojica, bez jasnih simptoma, najčešće pogađa žene između 50. i 60. godine, a najveći je problem rana dijagnostika, istaknuto je na tribini na kojoj se, povodom Svjetskog dana borbe protiv raka jajnika, u Novinarskom domu okupio velik broj predstavnika udruga bolesnica, liječnika, predstavnika zavoda za javno zdravstvo i Grada Zagreba, koji je bio pokrovitelj tribine.

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: Getty Images) Studija danskih znanstvenika Više od 700 bolesti kod žena se otkrije kasnije nego kod muškaraca Radi smanjenja lista čekanja HZZO ugovorio dodatne dijagnostičke postupke (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL) Dobra vijest za pacijente Radi smanjenja lista čekanja HZZO ugovorio dodatne dijagnostičke postupke

Na tribini su navedeni i podaci Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, po kojima je od raka jajnika u Hrvatskoj 2015. oboljela 431, a umrlo 319 žena.

Jedini način da se smanji smrtnost od ove bolesti redoviti su ginekološki i ultrazvučni pregled i rano otkrivanje, što nam sada uspijeva tek kod 30 posto oboljelih, rekao je ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić

Riječ je o bolesti koja nema jasnih simptoma, pa se 65 do 70 posto oboljelih žena javi ginekologu tek kada je bolest uznapredovala, upozorio je Ćorušić.

O dijagnostici, liječenju, genetskom testiranju, istraživanju i psihološkom savjetovanju na tribini su govorili ugledni stručnjaci, među kojima je onkologinja Višnja Matković ustvrdila da su u Hrvatskoj dostupne sve metode liječenja standardizirane u Europi i svijetu.

Među ranim simptomima raka jajnika mogu biti povećanje opsega trbuha, nadutost, brza zasićenost hranom, bolovi u zdjelici i trbuhu, smetnje kod mokrenja. Važno je da se žene s takvim znakovima što prije jave na pregled kako bi se uspostavila dijagnoza u ranom stadiju i poboljšala mogućnost preživljenja, rekla je Matković.

Nazivom tribine "To nisu samo ženske stvari" željelo se upozoriti da rak ginekoloških organa i njegovo liječenje nisu samo ženska stvar. Muškarci su važni u poticanju žena u brizi za zdravlje i pružanju podrške tijekom liječenja, poručila je Ljiljana Vukota iz Udruga žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU

Na Tribini je predstavljen četvrti ESMO vodič za bolesnike u izdanju SVE za NJU "Kako živjeti s rakom" koji naglasak stavlja na potporno liječenje i osobito na važnost psihološke pomoći tijekom života s rakom.

Vodič je namijenjen oboljelima i obiteljima, ali i stručnjacima koji sudjeluju u skrbi o onkološkim bolesnicima, a od danas je dostupan na internetskoj stranici udruge SVE za NJU.

Udruga nastavlja s kampanjom 19. svibnja od 10 do 14 sati na Bundeku, gdje organizira javnozdravstvenu sportsko-humanitarnu akciju s ciljem podizanja svijesti o važnosti prevencije ginekoloških karcinoma i pružanja podrške oboljelim ženama.

Pozivaju muškarce i žene svih dobi da se prijave za humanitarne utrke na 800 metara za rekreativce te na 4000 metara za "ozbiljnije" trkače ili da samo dođu na Bundek 19. svibnja, podrže prevenciju i oboljele žene te svojim prilozima pomognu pružanje psihološke i druge podrške oboljelim ženama u Centru za psihološku pomoć SVE za NJU. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene