Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najniža plaća 1800 eura?

Lažnim podacima na braniku saborskih privilegija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na sastanku koji se na temu statusnih saborskih prava danas održao u Saboru, prezentirani su lažni podaci po kojima je najniža plaća saborskog zastupnika 1800 eura, dok je činjenica da najniža plaća u saboru iznosi najmanje 15 tisuća kuna, odnosno dvije tisuća eura.

Na pitanje naše novinarke od kuda mu takvi podaci, Luka Bebić je samo rekao da su takav podatak prezentirale nadležne saborske službe. Bebić je osim toga kazao kako je Sabor od 16 europskih država zaprimio podatke o tome kakva su statusna prava njihovih parlamentaraca, po kojima su zastupnici Hrvatskog sabora pri kraju liste po visini plaća (manje su samo mađarskih i moldovskih parlamentaraca) te im je, u odnosu na ostale, omogućen razmjerno malen broj prava (privilegija).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sada će raditi i preko blagdana Malo su radili, pa su zastupnici u velikom zaostatku Slika nije dostupna 'To je bila samo mala nepreciznost' Bebić: Ispričavamo se ako inzistirate

Ponovio je svoj stav da bi se zastupnici, u znak solidarnosti i socijalne osjetljivosti zbog aktualnog težeg gospodarsko-financijskog stanja u državi, trebali odreći 6-postotnog povećanja plaća koje je za državne dužnosnike i službenike po kolektivnom ugovoru na snagu stupilo s početkom godine.

>> Bebić bi smanjio plaće zastupnicima i minsitrima, ali Vlada ne da

Na sastanku se najmanje razgovaralo o predviđenoj temi - privilegiranim saborskim mirovinama. Što se toga tiče, samo je rečeno da će Vlada pripremiti zakon po kojima će se postrožiti kriterij za dobivanje povlaštene mirovine po kojem će ubuduće saborski zastupnik u Saboru morati provesti puni mandat, četiri godine, umjesto dosadašnjih dvije godine i jednog dana.

Predsjednica Kluba zastupnika HSS-a Marijana Petir je kazala kako zastupnici rade težak posao i da mnogi ne dožive mirovinu zbog svog stresnog posla. Najavljeno je i da će se razmisliti o podizanju dobne granice za odlazak u mirovinu, koja je sada 50 godina za žene, odnosno 55 godina za muškarce.

Luka Bebić je rekao da su najveći krivci za loš ugled saborskih zastupnika u javnosti novinari napomenuvši da je nepodnošljivo što govore o zastupnicima. Rekao je činjenica da je da svi zastupnici ne rade jednako, ali da je temeljno da znaju što je na dnevnom redu.

Potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks je rekao da se digla nesmiljena hajka na Sabor kao instituciju. Napomenuo je da plaće treba smanjiti zbog ekonomske krize, a ne zbog demagogije.

Milanka Opačić (SDP) vladajuće je prozvala da temama o zastupničkih plaćama i mirovinama žele skrenuti pozornost javnosti s bitnijih tema, poput one da dnevno u Hrvatskoj posao gubi 150 ljudi. 'Promijenimo red stvari', naglasila je, napomenuvši da je u saborskoj proceduri SDP-ov prijedlog da se 6-postotno povećanje plaća ukine za sve politički izabrane dužnosnike.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene