Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žene u dominantno muškim zanimanjima

Stručnjakinja za sigurnost o situaciji u svijetu: "Stvari će se više zakomplicirati, sigurnosni rizici će postati veći"

Lana Djurkin-König, stručnjakinja za sigurnost
Lana Djurkin-König, stručnjakinja za sigurnost DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Sigurnost u ženskim rukama Sigurnost u ženskim rukama Foto: DNEVNIK.hr Sigurnost u ženskim rukama Sigurnost u ženskim rukama Foto: DNEVNIK.hr Hrvoje Krešić, novinar Nove TV Hrvoje Krešić, novinar Nove TV Foto: DNEVNIK.hr +0 Lana Djurkin-König, stručnjakinja za sigurnost Galerija 1/4 >>
U Rijeci traje Women's Weekend, konferencija za osnaživanje žena u društvu. Reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić razgovarao je sa stručnjakinjom za sigurnost.

Iako čine polovicu europske populacije, prema istraživanju Europske komisije, samo 34 posto žena je na vodećim pozicijama u europskom biznisu, a u Hrvatskoj je ta brojka upola manja.

U Rijeci s konferencija za osnaživanje žena u društvu, Women's Weekenda, javio se reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić.

"Nema nikakve sumnje da postoje industrije, odnosno profesije koje se doživljavaju kao muške profesije ili zaista njima dominiraju muškarci. Jedna od tih je industrija sigurnosti, no i tu postoje iznimke", ispričao je reporter i najavio gošću koja se više od 20 godina bavi pitanjima sigurnosti, procjenama rizika za najveće svjetske tvrtke, stručnjakinju za sigurnost Lanu Djurkin-König.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović, urednice vanjske politike Dnevnika Nove TV Izbori u SAD-u Ivana Petrović o srazu Trumpa i Bidena: "Američko društvo ne može iznjedriti dva normalna kandidata"

"Retroaktivno gledajući, uopće nisam zalutala. U srednjoj školi sam imala užasno veliku želju raditi za Interpol, nemam pojma otkud mi to. Onda sam željela studirati Policijsku akademiju, nisam upala, ali sam studirala pravo. Bila sam fokusirana na kriminalnu forenziku, politologiju, na terorizam. Malo po malo ta strast me dovela u korporativnu sigurnost", prisjetila se stručnjakinja za sigurnost.

"S obzirom da ja radim na internacionalnoj razini, dat ću vam globalnu statistiku. Globalno gledajući, u korporativnoj sigurnosti je 10 posto žena što znači da je 90 posto muškaraca što znači da je dominantno muško zanimanje

Ono što primjećujem je da zadnjih 20, a naročito zadnjih 10 godina ima više i više žena koje dolaze iz područja ili politologije ili komunikologije ili marketinga ili studiraju security management.

Sama tema po prirodi nije ženska tema: terorizam, geopolitika, socioekonomski politički odnosi. Više je muškaraca, puno više muškaraca", nastavila je Djurkin-König.

Pročitajte i ovo Slučaj KB Sveti Duh - 2 Bolnica Sveti Duh Skandal izbio zbog snimke tijela na podu bolnice: Nezakonit otkaz sad bi ih mogao skupo stajati

Reporter Krešić upitao ju je koja je njezina procjena sigurnosne situacije svijeta i u Europi nakon ruske agresije na Ukrajinu i situacije na Bliskom istoku

"Ako ste htjeli da vas smirim, pitate vjerojatno krivu osobu. Po mom skromnom mišljenju, stvari će se više zakomplicirati, sigurnosni rizici će postati veći. Rat u Ukrajini traje duže nego što smo očekivali, jučer ste imali proteste poljoprivrednika u Poljskoj koji su eskalirali radi izvoza jeftine hrane iz Ukrajine i postali su nasilni. 

S druge strane, imamo rat u Izraelu koji je podijelio i polarizirao Zapad i Europu i nema je u korporativnoj sigurnosti ponovno donio temu terorizma na agendu. S treće strane, pogotovo iz Njemačke i europske perspektive, klimatski aktivizam - aktivisti su puno nasilniji, imamo radikalnu desnicu i ljevicu i sve to moramo zapakirati u klimatske promjene koje će nas prevaliti i koje nisu u centru zbivanja, a trebale bi biti", zaključila je stručnjakinja za sigurnost.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene