Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rodna neravnopravnost

Noćni marševi diljem Hrvatske, stigla i Severina: "Vrijedimo manje, vrijeđaju nas i tuku i nemamo izbora"

Aktualno Galerija Povodom Dana žena diljem Hrvatske održavaju se noćni marševi Povodom Dana žena diljem Hrvatske održavaju se noćni marševi Foto: Ivana Nobilo/Cropix +0 Noćni marš - 2 Galerija 1/2 >>
U gradovima diljem Hrvatske povodom Međunarodnog dana žena organiziraju se noćni marševi.

Povodom Dana žena održavaju se noćni marševi u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Šibeniku, a kao i svake godine marširat će se za bolji položaj žena u društvu te rodnu ravnopravnost.

Prvi marševi krenuli su u Šibeniku, Rijeci i Splitu u 18 sati. Zagrebački marš krenuo je u 18:15, a u Osijeku u 18:30.

Uživo iz Zagreba javila se reporterka Dnevnika Nove TV Viktorija Bednjanec.

"Oko 18:30 kolona je krenula od Trga žrtava Fašizma, preko Trga bana Josipa Jelačića odakle ide na Zrinjevac. Okupilo se više stotina ljudi, naravno bubnjevi, instrumenti, sa svime su bili naoružani. Prije same povorke održan je i govor aktivista. 'Feminizam i gotovo', to je njihova parola koju su više puta izvikivali. Pozivali su na pravo na pobačaj i za osnivanje registra prizivača svijesti kako su oni to nazvali", izvijestila je Bednjanec.

"Pojavilo se ovdje jedno lice koje nema veze s politikom, ime veze sa svijetom zabave, ali posljednjih tjedana viđamo ju samo u pravosudno-privatnim bitkama. Pogađate, radi se o Severini. Pjevačica je i danima ranije najavljivala da će doći ovdje da bi podržavala ovu borbu za žene", dodala je reporterka.

"Rodna ravnopravnost sigurno će sada u ovoj superizbornoj godini često biti tema političara. Ono što sasvim sigurno možemo reći je da se svi uvijek kunu u jednakost i zagovaranje rodne ravnopravnosti. Ali kako zaista tretiraju tu ravnopravnost moći ćemo vidjeti po izbornim listama", istaknula je Bednjanec. 

Na maršu se pojavio i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević

Marševi diljem Hrvatske

U Šibeniku se maršira od Trga Poljana, preko Kalelarge pa sve do Trga Republike Hrvatske.

Riječki marš pod nazivom "Slobodne budite", krenuo je od platoa ispred hotela Continental, a okupljeni će se zaustaviti na Jadranskom trgu gdje će krenuti prosvjedni program.

Pročitajte i ovo Najmanje petoro ljudi poginulo je u Gazi nakon što su na njih pali paketi humanitarne pomoći Užas na Bliskom istoku Tragedija u Gazi: Najmanje pet osoba poginulo nakon što je na njih pala humanitarna pomoć

Splitska Udruga Domine organizirala je marš pod imenom "Ni sama! Ni kriva! Ni druga!", a krenuo je ispred splitskog HNK na Trgu Gaje Bulata te će se nastaviti sve do Pjace gdje će marš završiti obraćanjem političkoj eliti, a predat će se i zahtjevi za poštivanje i zaštitu prava žena. Usto, obilježava se 20. godišnjica otkad je Udruga Domine prvi put obilježila Dan žena.

Članice fAKTIVA u Zagrebu su održale su ukupno osmi noćni marš pod nazivom "Feminizam i gotovo", a okupljanje je započelo u 18 sati na Trgu žrtava fašizma odakle je povorka u 18:30 krenula prema Zrinjevcu. 

"Tu sam zato što moram jer živimo u vremenima u kojima vrijedimo manje, vrijeđaju nas i tuku i nemamo izbora. Moramo se boriti za svoja prava", rekla je za 24sata Maja Sever, predsjednica Sindikata novinara Hrvatske i Europske federacije novinara.

Pročitajte i ovo Dvije godine spolno iskorištavao teško bolesnu djevojčicu dobio šest godina zatvora Dvije godine spolno iskorištavao teško bolesnu djevojčicu, njezina mama ga ulovila s mobitelom

Noćni marš u Osijeku nosi ime "Žena s glasom", a cilj je što više žena potaknuti na izlazak na izbore da bi tako mogle mijenjati politiku vezanu za svoj položaj u društvu. Skup je uz Zle bubnjare započeo na Trgu Ante Starčevića, a marš će završiti u Parku kralja Držislava gdje će se održati program.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene