Obavijesti Video Pretražite Navigacija
rezultati istraživanja

Postoji li rodna neravnopravnost u Hrvatskoj i gdje stojimo u odnosu na druge zemlje?

Aktualno Galerija Međunarodni Dan žena - 1 Međunarodni Dan žena - 1 Foto: DNEVNIK.hr Međunarodni Dan žena - 2 Međunarodni Dan žena - 2 Foto: DNEVNIK.hr Međunarodni Dan žena - 3 Međunarodni Dan žena - 3 Foto: DNEVNIK.hr Međunarodni Dan žena - 4 Međunarodni Dan žena - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Međunarodni Dan žena - 5 Galerija 1/5 >>
Upravo na Dan žena žene upozoravaju na rodnu neravnopravnost. Kakvi su stavovi građana u Hrvatskoj u odnosu na ostatak svijeta. Istraživanje agencije Ipsos provedeno je u veljači ove godine na nacionalno reprezentativnom uzorku od 1000 stanovnika starijih od 16 godina. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak.

Sedam od deset ljudi slaže se da trenutačno postoji rodna neravnopravnost u našoj zemlji. To u većoj mjeri misle - žene. 
Čak oko dvije trećine građana, njih 67 posto, smatra da je ženama potrebna podrška muškaraca kako bi one postigle ravnopravnost. 

Polovica ispitanika smatra da stvari treba uzeti u svoje ruke i vlastitim angažmanom doći do jednakosti žena i muškaraca. Možda zvuči solidno, ali to je niži postotak od većine zemalja u svijetu. 

S druge strane, u Hrvatskoj 36 posto građana smatra kako se od muškaraca previše očekuje da podrže rodnu ravnopravnost, a tu smo na dnu ljestvice koju predvodi Brazil. 

Zadnji smo na popisu zemlja koje misle da smo u promicanju ravnopravnosti žena otišli toliko daleko da diskriminiramo muškarce, 27 posto je hrvatski prosjek, a globalni 46 posto. 

Zanimljiv je i rezultat razmišljanja da muškarac koji ostaje kod kuće čuvati svoju djecu nije pravi muškarac. I tu smo na dnu na ljestvice, tek 10 posto hrvatskih ispitanika smatra da je to točno, dok je u drugim zemljama čak 22 posto.

U ovom istraživanju vidljiv je i generacijski jaz, iako većina svake generacije smatra da postoji nejednakost između žena i muškaraca, generacija Z sa 62 posto u to ipak manje vjeruje.

No Generacija Z također najaktivnije razgovara o rodnoj ravnopravnosti i reagira na seksističke komentare.

Pogleda na budućnost je svjetliji, većina ispitanika, 66 posto, vjeruje da će mlade žene imati bolji život od žena iz generacije njihovih roditelja.

No što se tiče iskustava s rodnom neravnopravnošću, većina ispitanika, 77 posto, navodi da nisu bili ni u jednoj od situacija, koje uključuju seksističke komentare, rodnu diskriminaciju na poslu i seksualno uznemiravanje žena.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene